Νυχτερινή ενούρηση: Πως να βοηθήσουμε το παιδί που «βρέχει» το κρεβάτι του

Νυχτερινή ενούρηση: Πως να βοηθήσουμε το παιδί που «βρέχει» το κρεβάτι του

Η νυχτερινή ενούρηση είναι ένα ζήτημα που προκαλεί ανησυχία τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα βήματα για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα με ευαισθησία και υπομονή.

Καταρχάς, είναι σημαντικό να είναι οι γονείς ψύχραιμοι και υπομονετικοί. Η ποινή και το μάλωμα μπορεί να προκαλέσουν περισσότερο άγχος και ντροπή στο παιδί. Αντ’ αυτού, μπορούν να του υπενθυμίζουν ότι πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα και το ξεπερνούν.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να εξηγήσουν στο παιδί τις αιτίες της νυχτερινής ενούρησης χρησιμοποιώντας απλά λόγια και να συζητήσουν μαζί του πιθανές λύσεις. Για παράδειγμα, να μην πίνει πολύ νερό πριν πάει για ύπνο.

Μια αποτελεσματική προσέγγιση είναι να ενθαρρύνουν τις επιτυχίες του παιδιού με επιβραβεύσεις, όπως ένα ημερολόγιο με αυτοκόλλητα για τις “στεγνές νύχτες”.

Συστήνεται επίσης η δημιουργία ρουτίνας πριν από τον ύπνο, όπως να πηγαίνει στην τουαλέτα πριν κοιμηθεί και να ανάψει ένα μικρό φωτάκι στο διάδρομο, ώστε να βλέπει σε περίπτωση που θέλει να σηκωθεί το βράδυ για να ουρήσει.

Αποφεύγετε να ξυπνάτε το παιδί συχνά τη νύχτα για να πάει στην τουαλέτα, καθώς αυτό δεν φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα και μπορεί να προκαλέσει περιττή ταλαιπωρία.

Γενικά, δεν υπάρχει λόγος για ιδιαίτερη ανησυχία πριν από την ηλικία των 5-6 ετών. Εάν το πρόβλημα επιμένει μετά τα 7, συστήνεται η ιατρική ή ψυχολογική διερεύνηση. Επιπλέον, σε περιπτώσεις που το παιδί κοιμάται εκτός σπιτιού, όπως σε σπίτι φίλου ή σε μια σχολική εκδρομή, προτείνεται να το προμηθευτείτε με τις απαραίτητες αλλαξιές και σεντόνια και να ενημερώσετε τους υπεύθυνους ενήλικες για την πιθανότητα κάποιου ατυχήματος.

Exit mobile version