Ροδάκινο: Ιδιότητες – Τι προσφέρει στην υγεία

Ροδάκινο: Ιδιότητες – Τι προσφέρει στην υγεία

Τα ροδάκινα, όπως και τα νεκταρίνια, είναι φρούτα που διαθέτουν κουκούτσι και γλυκιά, ζουμερή σάρκα. Η κύρια διαφορά μεταξύ τους εντοπίζεται στη φλούδα που τα περιβάλλει.

Ειδικότερα, το ροδάκινο έχει λεπτή φλούδα με χνούδι, ενώ τα νεκταρίνια έχουν λεία φλούδα χωρίς χνούδι. Το χρώμα της σάρκας τους ποικίλλει από λευκό έως ανοιχτό πορτοκαλί.

Και τα δύο φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που προσφέρουν οφέλη για την υγεία.

Όσον αφορά τη διατροφική αξία, ένα ροδάκινο βάρους περίπου 130 γραμμαρίων περιέχει 51 θερμίδες, 0,3 γραμμάρια λίπους, 0 mg νάτριο, 12 γραμμάρια υδατάνθρακες, 2 γραμμάρια ίνες, 11 γραμμάρια ζάχαρη και 1,2 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Τα ροδάκινα παρέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ, βιταμίνες συμπλέγματος Β (όπως θειαμίνη, νιασίνη και ριβοφλαβίνη) και κάλιο.

Το ροδάκινο προσφέρει οφέλη για την υγεία, καθώς τα αντιοξειδωτικά του μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής, να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών και να υποστηρίξουν την υγεία των ματιών και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ωστόσο, ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν αλλεργικές αντιδράσεις στα ροδάκινα και άλλα φρούτα με κουκούτσι, ειδικά αν έχουν αλλεργίες στη γύρη σημύδας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως φαγούρα στο στόμα ή στον λαιμό, πρηξίματα στα χείλη, στο στόμα, στη γλώσσα ή στον λαιμό.

Exit mobile version