Τσάι του βουνού: Ένα θαυμάσιο ελληνικό βότανο

Τσάι του βουνού: Ένα θαυμάσιο ελληνικό βότανο

Το “τσάι του βουνού” (Sideritis) φύεται σε διάφορες περιοχές, με λεπτά κλαδιά σε ύψος που φτάνει τα 30 εκατοστά. Τα ζωηρά χνουδωτά φύλλα και οι εντυπωσιακές ταξιανθίες του, που κυμαίνονται σε ροζ, μοβ ή κίτρινες αποχρώσεις, το κατατάσσουν σε ένα πραγματικά αναγνωρίσιμο είδος. Στις ορεινές και πετρώδεις περιοχές κυρίως ευδοκιμεί αυτό το φυτό, με πολλές διαφορετικές ποικιλίες να ανθίζουν και να εκπέμπουν μια εκλεπτυσμένη αρωματική νότα.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν περίπου 17 είδη, με το “τσάι του βουνού” να είναι γνωστό και ως “τσάι ελληνικό”. Σε διάφορες τοπικές περιοχές αποκτά επιπλέον ονομασίες, όπως “τσάι βλάχικο”, “τσάι του Ολύμπου”, “τσάι από το Βελούχι”, “τσάι Παρνασσού”, “τσάι Δέλφι” και στην Κρήτη “μαλοθήρα”.

Το “τσάι του βουνού” περιλαμβάνει φλαβονοειδή, αιθέρια έλαια, τριτερπενικά οξέα, διτερπένια, κουρκουμίνη και καρυοφυλλίνη. Επιπλέον, περιέχει φαινολοπροπάνια, ιριδοειδή, κουμαρίνες, λιγνάνες και στερόλες. Το “τσάι του βουνού” θεωρείται πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ενώσεων, εξαιρετικά ευεργετικών για τον οργανισμό.

Σε θεραπευτικό επίπεδο, το φυτό αυτό προσφέρει διάφορες ευεργετικές ιδιότητες:

Exit mobile version