Πολλές επιστημονικές έρευνες συνδέουν την κατανάλωση αβοκάντο με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων και στεφανιαίας νόσου. Αυτό το φρούτο έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πιο ισχυρά τρόφιμα με δράση που προστατεύει την καρδιά, και έχει αντικαρκινική ικανότητα και αντιφλεγμονώδη ιδιότητα.
Συγκεκριμένα, το αβοκάντο έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
- Περιέχει αξιόλογες ποσότητες μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, φυτοστερόλες και ψαυδάργυρο, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της συνολικής χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και της κακής χοληστερόλης (LDL) στο αίμα.
- Είναι πλούσιο σε καροτενοειδή όπως λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, α- και β-καροτίνη, τα οποία συντελούν στη διατήρηση της όρασης και προστασία από παθήσεις όπως η ωχρά κηλίδα, που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση κυρίως σε ηλικιωμένους.
- Διαθέτει δυνατή αντιφλεγμονώδη δράση, βοηθώντας στην πρόληψη και αντιμετώπιση παθήσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η οστεοαρθρίτιδα.
- Παρέχει υψηλή ποσότητα καλίου, ένα σημαντικό μέταλλο που συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων και προστατεύει την κανονική λειτουργία των νεφρών. Ένα μέτριο αβοκάντο παρέχει περίπου 14% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας καλίου, περισσότερο από όσο παρέχουν οι μπανάνες.
- Διαθέτει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και πλούσιες φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού, την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και τη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
- Συμβάλλει στη βελτίωση της επιδερμίδας, καθώς περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμινών Α, Β, C και Ε, γνωστές για τις ενυδατικές και αντιγηραντικές ιδιότητες τους που ενισχύουν την αναγέννηση των κυττάρων.
- Ενισχύει τον μεταβολισμό και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κοιλιακού λίπους, του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και του κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο.
- Συμβάλλει στην υγεία των οστών και μειώνει τον κίνδυνο κατάγματος, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε βιταμίνη Κ.
- Συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Εντούτοις, πρέπει να το καταναλώνουμε προσεκτικά και με μέτρο, διότι έχει σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Πιο συγκεκριμένα, ένα μέτριο αβοκάντο παρέχει περίπου 350 θερμίδες. Μισό μέτριο αβοκάντο καθημερινά στη σαλάτα αποτελεί μια λογική επιλογή για να απολαύσουμε τα οφέλη του χωρίς να προσθέτουμε επιπλέον θερμίδες στη διατροφή μας.