Γαιδουράγκαθο. Ένα θαυματουργό βότανο για το συκώτι – και όχι μόνο!

Γαιδουράγκαθο. Ένα θαυματουργό βότανο για το συκώτι - και όχι μόνο!

Οι θρυμματισμένοι σπόροι και το εκχύλισμα του γαϊδουραγκάθου, γνωστό και ως Milk Thistle, χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ποικίλων προβλημάτων υγείας, όπως αλκοολισμό, δηλητηρίαση από μανιτάρια, ανορεξία, προβλήματα χολής, πεπτικές διαταραχές, λιπώδης διήθηση, πονοκέφαλοι, ορμονικές ανισορροπίες, σπασμοί και έκθεση σε τοξίνες.

Το γαϊδουράγκαθο είναι επίσης γνωστό για την ικανότητά του να δρα ως αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό, καθαρτικό, αποτοξινωτικό και να προάγει την αναγέννηση των κυττάρων.

Η σιλυμαρίνη είναι η κυρίαρχη δραστική ουσία που βρίσκεται στο γαϊδουράγκαθο και είναι υπεύθυνη για την αποτοξίνωση και αναγέννηση των κατεστραμμένων ηπατικών κυττάρων και ιστών. Η σιλυμαρίνη ενεργοποιεί την πρωτεϊνική σύνθεση στα ηπατικά κύτταρα μέσω της αύξησης της δραστηριότητας του γενετικού υλικού (DNA-RNA) και παράλληλα προστατεύει τα ηπατικά κύτταρα, εμποδίζοντας τις τοξίνες να εισχωρήσουν σ’ αυτά και αντιμετωπίζοντας τις τοξίνες που έχουν ήδη εισχωρήσει.

Πολλές ελεγχόμενες δοκιμές και κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το γαϊδουράγκαθο βοηθά σημαντικά στη μείωση των οργανικών βλαβών από αλκοόλ, αυξάνοντας το προσδόκιμο επιβίωσης σε ασθενείς με ηπατικές βλάβες και βελτιώνοντας τα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων. Επιπλέον, αποτρέπει βλάβες από τοξίνες, βελτιώνει τα συμπτώματα που προκαλούνται από τοξική βλάβη οργάνων και αυξάνει τη ροή των γαστρικών υγρών για ανακούφιση από δυσπεψία και πονοκέφαλο που σχετίζονται με συμφόρηση των οργάνων αποτοξίνωσης.

Exit mobile version