Πως να κόψετε οριστικά το κάπνισμα

Πως να κόψετε οριστικά το κάπνισμα

Αν επιθυμείτε να σταματήσετε το κάπνισμα αλλά ανησυχείτε για το αν θα τα καταφέρετε, οι παρακάτω οδηγίες θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε τον στόχο σας.

  1. Αποδεχτείτε την εξάρτησή σας από τη νικοτίνη: Η πλειονότητα των καπνιστών αναφέρει ότι το τσιγάρο τους προσφέρει αίσθηση απόλαυσης. Στην πραγματικότητα, αυτή η “απόλαυση” είναι μια ψευδαίσθηση που προέρχεται από την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στέρησης, λόγω της έλλειψης νικοτίνης στον οργανισμό. Η θέληση μόνο δεν είναι πάντα αρκετή, και οι φαρμακευτικές μέθοδοι μπορούν να βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν τα στερητικά συμπτώματα. Σε αυτήν την περίπτωση, ζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό ιατρό ή ένα κέντρο διακοπής καπνίσματος.
  2. Καταγράψτε τους λόγους για τους οποίους θέλετε να διακόψετε το κάπνισμα: Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να διακόψετε το κάπνισμα. Για να επιτύχετε τον στόχο σας, χρειάζεστε τουλάχιστον έναν ισχυρό προσωπικό λόγο για τη διακοπή (π.χ. βελτίωση της υγείας, αποφυγή χρόνιων νοσημάτων, δημιουργία οικογένειας). Καταγράψτε αυτούς τους λόγους και τοποθετήστε τους σε ένα μέρος όπου θα τους βλέπετε καθημερινά. Επίσης, κάντε μια λίστα με τα οφέλη που παρέχει το κάπνισμα και συγκρίνετε τις δύο λίστες. Ποιά υπερισχύει;
  3. Αξιολογήστε την “καπνιστική συμπεριφορά” σας: Καταγράψτε ποιες ώρες της ημέρας καπνίζετε, σε ποιες καταστάσεις (άγχος, χαρά, ανοησία κλπ.), μόνοι σας ή με παρέα. Καταγράψτε επίσης το βαθμό της ανάγκης για τσιγάρο κάθε φορά. Αυτό το ημερολόγιο καπνίσματος θα σας βοηθήσει να δείτε αντικειμενικά τα πρότυπά σας και να βρείτε τρόπους να αποφευχθούν συγκεκριμένες καταστάσεις (π.χ. αν παρατηρήσετε ότι καπνίζετε περισσότερο με φίλους, να προτιμάτε παρέες όπου η πλειονότητα δεν καπνίζει).
  4. Ζητήστε υποστήριξη και βοήθεια από το περιβάλλον σας: Ανακοινώστε την απόφασή σας στην οικογένεια και τους στενούς φίλους σας. Μοιραστείτε μαζί τους την πρόθεσή σας και ζητήστε την υποστήριξή τους στις δύσκολες στιγμές. Αν είναι καπνιστές, ζητήστε να μην καπνίζουν μπροστά σας, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της αρχικής περιόδου. Εγγραφείτε σε μια εφαρμογή διακοπής καπνίσματος στο διαδίκτυο. Αν αντιμετωπίζετε χρόνια πάθηση ή έντονα συμπτώματα στέρησης (νευρικότητα, άγχος, έντονη επιθυμία για κάπνισμα, κλπ.), ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού. Η συνδυασμένη φαρμακευτική αγωγή και συμπεριφοριστική θεραπεία από εξειδικευμένο ιατρό έχουν αποδειχτεί ότι αυξάνουν την επιτυχία της διακοπής του καπνίσματος.
  5. Ορίστε μια συγκεκριμένη ημερομηνία διακοπής: Η απόφαση να σταματήσετε το κάπνισμα συχνά αναβάλλεται με διάφορες δικαιολογίες. Καθορίστε μια συγκεκριμένη ημερομηνία, μόνοι ή με το γιατρό σας, και προετοιμαστείτε ψυχολογικά για αυτήν. Η ημερομηνία που επιλέγετε δεν πρέπει να είναι πολύ απομακρυσμένη, καθώς θα περιορίσει τον χρόνο που θα μειώνετε σταδιακά τον αριθμό των τσιγάρων και θα επιτρέψει στο μυαλό σας να προετοιμαστεί.
  6. Επωφεληθείτε από προηγούμενες προσπάθειες: Αν στο παρελθόν έχετε προσπαθήσει να κόψετε το κάπνισμα και δεν τα καταφέρατε, μην απογοητεύεστε. Μπορεί να απέτυχαν λόγω λάθος προσέγγισης, έλλειψης προετοιμασίας ή λανθασμένης περιόδου. Σκεφτείτε τις αιτίες που σας οδήγησαν να ξανακαπνίσετε και χρησιμοποιήστε τις ως μάθημα για τη νέα προσπάθεια.

Συμβουλές:

Exit mobile version