Χρυσάνθεμο το Παρθένιο: Ένα πολύτιμο βότανο

Χρυσάνθεμο το Παρθένιο: Ένα πολύτιμο βότανο

Το Χρυσάνθεμο το Παρθένιο, γνωστό και ως Feverfew, είναι ένα δημοφιλές βότανο με πολυάριθμες ευεργετικές ιδιότητες. Ανήκει στην ίδια οικογένεια φυτών με τον ηλίανθο και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην Ευρώπη. Περιλαμβάνεται στις παραδοσιακές θεραπείες για πονοκεφάλους (ημικρανίες), ζάλη, αρθρίτιδα, πυρετό, διαταραχές του εμμήνου κύκλου, πονόδοντο, τσιμπήματα εντόμων και εμβοές. Σήμερα, η σύγχρονη ιατρική επικεντρώνεται κυρίως στη χρήση του για την πρόληψη και θεραπεία της ημικρανίας.

Το Χρυσάνθεμο το Παρθένιο είναι εγγενές στην Ευρασία, ειδικότερα στη Βαλκανική Χερσόνησο, την Ανατολία και τον Καύκασο. Ωστόσο, η καλλιέργειά του έχει διαδοθεί παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της υπόλοιπης Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Χιλής. Πρόκειται για πολυετές βότανο με χαρακτηριστικά ανοιχτοκιτρινωπά φύλλα, εντονό αρωματικό. Ανήκει στην οικογένεια της μαργαρίτας Asteraceae και αναπτύσσεται σε πλήρη ηλιοφάνεια σε ύψος μεταξύ 38 και 46 εκατοστών. Είναι ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες, φτάνοντας μέχρι τα 70 εκατοστά.

Στην παραδοσιακή ιατρική, το Χρυσάνθεμο το Παρθένιο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πονοκεφάλων, αλλά δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες επιστημονικές αποδείξεις για αυτή την επίδραση. Το βότανο περιέχει παρθενολίδη (parthenolide), το οποίο ερευνάται για τις ιδιότητές του κατά του καρκίνου. Επίσης, έχει καταχωρηθεί ως παραδοσιακό βοτανικό φάρμακο στις Σκανδιναβικές χώρες με την εμπορική ονομασία Glitinum, ενώ σκόνη του βότανου είναι εγκεκριμένη στη μονογραφία βοτάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ορισμένες από τις παραδοσιακές χρήσεις του βοτάνου. Η παρθενολίδη βοηθά στη ρύθμιση της διαστολής και συστολής των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, προσφέροντας κάποια ανακούφιση στις ημικρανίες. Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι ημικρανίες προκαλούνται όταν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου συστέλλονται και στη συνέχεια διαστέλλονται γρήγορα, απελευθερώνοντας χημικές ουσίες που προκαλούν πόνο και φλεγμονή. Πιστεύεται πως το Χρυσάνθεμο το Παρθένιο εμποδίζει αυτή την ταχεία διαστολή, αναστέλλοντας την απελευθέρωση αυτών των χημικών ουσιών.

Το Χρυσάνθεμο το Παρθένιο έχει πλήθος ιδιοτήτων σύμφωνα με την παραδοσιακή του χρήση. Περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδες, πικρό διεγερτικό, αγγειοδιασταλτικές, κατάθλιψη, πυρετό, εμμηναγωγό, κατά του στομαχόμονου, τονωτικό της μήτρας, βοηθητικό της πέψης, κατά του πομόδοντου και πολλά άλλα. Προτιμάται να λαμβάνεται σε μορφή κάψουλας, σκόνης ή αποξηραμένου φυτού, με τις οδηγίες δοσολογίας που αναγράφονται στη συσκευασία. Επίσης, πρέπει να χρησιμοποιείται για μεγάλο χρονικό διάστημα και προληπτικά. Ωστόσο, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς μπορεί να προκαλέσει διέγερση της μήτρας. Επίσης, οι φρέσκες φύλλα μπορεί να προκαλέσουν στοματικά έλκη σε ευαίσθητα άτομα.

Exit mobile version