Μίμης Δομάζος: Ο «στρατηγός» του ρομαντικού ελληνικού ποδοσφαίρου

Μίμης Δομάζος: Ο «στρατηγός» του ρομαντικού ελληνικού ποδοσφαίρου

Ένας από τους εξέχοντες ποδοσφαιριστές που διέπρεψαν στην Ελλάδα είναι ο Μίμης Δομάζος. Ο ποδοσφαιριστής με το αριθμό «10» του Παναθηναϊκού, που ήταν ευρέως γνωστός ως ο “στρατηγός” λόγω των ηγετικών του προσόντων στον αγωνιστικό χώρο, είναι μια εξαιρετική φιγούρα που ακόμη και σήμερα ο ελληνικός ποδοσφαιρικός χώρος προσπαθεί να βρει.

Παρά τον μικρό του αναστήματος (1,68 μ.), αγωνιζόταν ως μεσοεπιθετικός και διακρινόταν για την απίστευτη αντοχή του, την καινοτομία του, το ταλέντο του στην ντρίμπλα και τις δημιουργικές του πάσες, ιδίως στις περίπλοκες μακρινές πάσες. Ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική του πορεία, ξεκινώντας και τελειώνοντας στον Παναθηναϊκό, με μια σύντομη περίοδο στην ΑΕΚ.

Ο Δημήτρης Δομάζος, γεννημένος στις 22 Ιανουαρίου 1942 στους Αμπελοκήπους, μια συνοικία της Αθήνας, έχει αφήσει το ανεξίτηλο σημάδι του στον κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο πατέρας του, υγειονομικός υπάλληλος με καταγωγή από τη Σάμο, και η μητέρα του, νοσοκόμα με ρίζες στη Μικρά Ασία, διαμόρφωσαν το υπόβαθρο της παιδικής του ζωής, κοντά στο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Από μικρή ηλικία, ο Δομάζος έπαιζε ποδόσφαιρο στις αλάνες της γειτονιάς του. Μόλις στα 13 του χρόνια, απέκτησε δελτίο ποδοσφαιριστή στην Άμυνα Αμπελοκήπων. Το ταλέντο του δεν άργησε να αναγνωριστεί, με τον προπονητή της ομάδας του Παναθηναϊκού, Σβέτισλαβ Γκλίσοβιτς, να αντιλαμβάνεται την εξαιρετική ποδοσφαιρική του ικανότητα.

Η πρώτη ανεπίσημη εμφάνιση του Δομάζου με τη φανέλα του Παναθηναϊκού πραγματοποιήθηκε σε ένα φιλικό παιχνίδι κατά τη διάρκεια του Χριστουγεννιάτικου Κυπέλλου το 1958. Προκάλεσε θετικές εντυπώσεις στη θέση του δεξιού εξτρέμ και κέρδισε τον σεβασμό των θεατών και των ειδικών του αθλήματος. Το καλοκαίρι του 1959, επισήμως ενσωματώθηκε στον Παναθηναϊκό σε ηλικία μόλις 17 ετών.

Η ποδοσφαιρική του κούρσα στον Παναθηναϊκό διατήρησε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Ενεργό μέλος της ομάδας από τον Αύγουστο του 1959 μέχρι τον Μάιο του 1978, όταν αποχώρησε από την ομάδα, μετέβηκε στην ΑΕΚ για τη συνέχεια της ποδοσφαιρικής του πορείας. Η σύντομη απουσία του από τον Παναθηναϊκό διακόπηκε όταν επέστρεψε τον Δεκέμβριο του 1979, με την ίδρυση της νεοσύστατης ΠΑΕ, για να ολοκληρώσει την ποδοσφαιρική του πορεία τον Μάιο του 1980. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συμμετείχε σε 536 παιχνίδια στην Α’ Εθνική, καταγράφοντας 502 εμφανίσεις με τον Παναθηναϊκό και 34 με την ΑΕΚ. Επίσης, σημείωσε 139 γκολ σε αυτές τις εμφανίσεις, με 134 να ανήκουν στον Παναθηναϊκό και 5 στην ΑΕΚ.

Ο Δομάζος έχει αφήσει εποχή με τις κατακτήσεις του. Συνολικά, κατέκτησε 13 τίτλους, κάτι που αποτελεί ρεκόρ για Έλληνα ποδοσφαιριστή. Συγκεκριμένα, με τον Παναθηναϊκό κατέκτησε 9 πρωταθλήματα (1960, 1961, 1962, 1964, 1965, 1969, 1970, 1972, 1977) και 3 κύπελλα (1967, 1969, 1977), ενώ με την ΑΕΚ κατέκτησε ένα πρωτάθλημα το 1979.

Ένα από τα αποκορύφωματα της καριέρας του Δομάζου ήταν η συμμετοχή του ως αρχηγού του Παναθηναϊκού στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης το 1971, στο Γουέμπλεϊ, όπου ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε την Άγιαξ. Επίσης, συμμετείχε στον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου και πανηγύρισε την κατάκτηση του Βαλκανικού Κυπέλλου το 1977, παρότι δεν αγωνίστηκε στον διπλό τελικό με τη Σλάβια Σόφιας.

Στην εθνική ομάδα, ο Δομάζος φόρεσε τη φανέλα της 50 φορές και σημείωσε 4 γκολ. Ξεκίνησε την πορεία του στην εθνική στις 2 Δεκεμβρίου 1959 και ολοκλήρωσε την καριέρα του σε αυτήν την ίδια έδρα, το 1980, μετά από φιλικό παιχνίδι με την Αυστραλία.

Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας, ο Δομάζος επικεντρώθηκε σε επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τομέα της ψυχαγωγίας. Εκτός από την ποδοσφαιρική του πορεία, έζησε δύο γάμους και απέκτησε τρεις κόρες. Ο πρώτος γάμος του με τη γνωστή λαϊκή τραγουδίστρια Βίκυ Μοσχολιού, που πραγματοποιήθηκε το 1967, αποτέλεσε μία από τις πιο σημαντικές κοσμικές εκδηλώσεις εκείνης της εποχής.

Exit mobile version