Ακακία ή Μιμόζα ή Γαζία (Acacia robusta): Ένα βότανο με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Ακακία ή Μιμόζα ή Γαζία (Acacia robusta): Ένα βότανο με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Η Ακακία, επίσης γνωστή ως Μιμόζα ή Γαζία (Acacia robusta), είναι ένα φυτό που εξαιρετικά ανθεκτικό σε ξηρασία. Περίπου 960 είδη του φυτού εντοπίζονται κυρίως στην Αυστραλία. Τα φύλλα, ο φλοιός και κυρίως τα άνθη της είναι τα χρήσιμα μέρη που συλλέγονται κατά τη διάρκεια του Μαΐου και του Ιουνίου.

Ο όρος “Ακακία” προέρχεται από τον Διοσκουρίδη, ο οποίος την ονόμασε έτσι λόγω των αγκάθιών της (ακίδες). Στην Ελλάδα, η ποικιλία της Μιμόζας εισήχθη από τον βοτανολόγο Γεννάδιο το 1883.

Τα άνθη της Ακακίας πιστεύεται ότι έχουν αντισπασμωδική δράση, κάτι που τα καθιστά ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε περιπτώσεις έντονου βήχα. Επιπλέον, τα αφέψημα και τα εγχύματα από άνθη Ακακίας θεωρούνται αντιφλεγμονώδη για το οισοφαρυγγικό σύστημα, είναι κατάλληλα για την περίοδο της οδοντοφυΐας και έχουν ευεργετική δράση στο αναπνευστικό και γαστρεντερικό σύστημα.

Οι βοτανοθεραπευτές συνιστούν αφέψημα με άνθη Ακακίας για την αντιμετώπιση φλεγμονών της στοματικής κοιλότητας. Για να το παρασκευάσετε, πάρτε 25 γραμμάρια ξηρών άνθη Ακακίας και 250 γραμμάρια νερό. Βράστε τα άνθη της Ακακίας για 15 λεπτά, προσθέστε αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού και γλυκαίνετε το αφέψημα με μέλι. Πίνετε το ζεστό 2 φορές την ημέρα.

Για έγχυμα, πάρτε 20 γραμμάρια ξηρών άνθη Ακακίας, ένα λίτρο νερό και 1-2 κουταλάκια μέλι. Ρίχνετε το βραστό νερό πάνω στα άνθη της Ακακίας, αφήστε τα να αφήσουν για 15 λεπτά και έπειτα φιλτράρετε το υγρό. Προσθέστε το μέλι και πίνετε το άμεσα.

Exit mobile version