Ιπέροξο (Pau D’Arco): Το τσάι των Ινκας

Ιπέροξο (Pau D'Arco): Το τσάι των Ινκας

Το Λαπάχο, γνωστό επίσης ως Λαπάτσο, Ιπέροξο, Ταχίμπο ή Πάου ντ’ Άρκο (Tabebuia impetiginosa), είναι το τσάι των Ίνκας. Πρόκειται για τον φλοιό ενός δέντρου που αναπτύσσεται στις Άνδεις του τροπικού δάσους της Νότιας Αμερικής και έχει παραδοσιακή χρήση στην τοπική βοτανική φαρμακευτική.

Οι Ίνκας χρησιμοποιούσαν το Λαπάχο ως ένα από τα κύρια βότανα τους και το αναφέραν ως το “ευλογημένο δέντρο από το Θεό” λόγω της αποτελεσματικότητάς του σε πολλές ασθένειες. Μετά την εισβολή των Ισπανών, το φυτό μεταφέρθηκε και καλλιεργήθηκε στην Ευρώπη.

Σύγχρονες επιστημονικές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει τα οφέλη αυτού του εκπληκτικού φυσικού φαρμάκου. Παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, αναστέλλοντας τις ελεύθερες ρίζες και τους φλεγμονώδεις παράγοντες, όπως τα λευκοτριένια που σχετίζονται με το γήρας και πολλές ασθένειες όπως η αρθρίτιδα.

Επιπλέον, το Λαπάχο έχει αντιμικροβιακές και αντιπαρασιτικές ιδιότητες, και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος, της γρίπης, των μυκητιάσεων του γαστρεντερικού συστήματος και της στοματικής κοιλότητας, καθώς και για την αντιμετώπιση ελμινθιάσεων, δυσεντερίας, ουρολοίμωξης και προστατίτιδας.

Παράλληλα, το βότανο διαθέτει χωνευτικές, υπακτικές, αντιυπερτασικές, εφιδρωτικές (αντιπυρετικές), διουρητικές, αντιδιαβητικές, ηρεμιστικές, αναλγητικές και αιμοκαθαρτικές ιδιότητες.

Ο φλοιός του Λαπάχο είναι γνωστός για την υποστήριξη της υγιούς εντερικής χλωρίδας και της υγιούς ανάπτυξης των κυττάρων. Επιπλέον, βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενισχύοντας έτσι την αντίσταση του οργανισμού, ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζει καταστάσεις εξάντλησης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Exit mobile version