Μύρτιλο: Το ελιξίριο της μακροζωίας

Μύρτιλο: Το ελιξίριο της μακροζωίας

Τα μύρτιλα (Vaccinium myrtillus) είναι μικρά μπλε φρούτα σαν μπαλίτσες και είναι πολύ δημοφιλή, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπάρχουν πολλές διάφορες ποικιλίες μύρτιλων, πάνω από 30, και μερικές φορές μπορεί να μπερδευτούν μεταξύ τους. Συχνά αναφέρονται το μπίλμπερι (bilberry) και το Αμερικανικό μπλούμπερι (blueberry), με το μπίλμπερι να είναι άγριο και το Αμερικανικό μπλούμπερι να είναι καλλιεργήσιμο.

Τα μύρτιλα παρέχουν πολλά οφέλη χάρη στην ποικιλία των θρεπτικών ουσιών που περιέχουν. Είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών, βιταμινών C, Α και Ε, βήτα-καροτίνης, καλίου, μαγνησίου και φωσφόρου. Ένα φλιτζάνι μύρτιλα (περίπου 148 γραμμάρια) παρέχει περίπου το 15% των φυτικών ινών που χρειάζεται ένας ενήλικας και το 25% της βιταμίνης C. Επίσης, το μύρτιλο περιέχει ανθοκυανίνες, οι οποίες του δίνουν το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα.

Η ανθοκυανίνη και οι πολυφαινολικές ενώσεις που βρίσκονται στα μύρτιλα έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις για την προστασία της όρασης και την καθυστέρηση της εξέλιξης του γλαυκώματος.

Οι πιλότοι της RAF κατανάλωναν μαρμελάδα με μύρτιλα για να βελτιώσουν τη νυκτερινή όρασή τους. Ενώ δεν έχει αποδειχθεί η ακριβής επίδραση του μύρτιλου στη νυκτερινή όραση, μελέτες σε ζώα έχουν υποδείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή οφθαλμικών παθήσεων.

Επίσης, το μύρτιλο μπορεί να συμβάλλει στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών, στη μείωση του οξειδωτικού στρες και στην βελτίωση της νευρώνωσης, βελτιώνοντας έτσι τη μνήμη και την εγκεφαλική λειτουργία.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι τα μύρτιλα μπορούν να βοηθήσουν στη λειτουργία του ενδοθηλίου, να βελτιώσουν τη μνήμη και την εγκεφαλική λειτουργία, και να έχουν οφέλη κατά των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι τα μύρτιλα, όπως και άλλα φρούτα, παρέχουν τα μέγιστα οφέλη όταν καταναλώνονται ωμά, καθώς το μαγείρεμα μπορεί να μειώσει την ποσότητα των πολυφαινολών. Επίσης, η αντιοξειδωτική ικανότητα των μύρτιλων αυξάνεται όσο το φρούτο ωριμάζει. Ένα φλιτζάνι μύρτιλα περίπου περιέχει:

Τέλος, τα μύρτιλα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, λιγότερο από 55, και μπορούν να είναι κατάλληλα για ανθρώπους με διαβήτη.

Exit mobile version