Περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή για την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης

Περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή για την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Waseda στο Τόκιο πιθανώς ανακάλυψαν το μυστικό για την αντιμετώπιση της πρόωρης γήρανσης. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “GeroScience”, μια ισορροπημένη διατροφή με μέτριες ποσότητες πρωτεΐνης μπορεί να έχει θετική επίδραση στη μεταβολική υγεία μας και να καθυστερήσει τη γήρανση του οργανισμού.

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές διεξήγαγαν τη μελέτη σε νεαρά και μεσήλικα ποντίκια. Παρατηρήθηκε ότι τα ποντίκια που κατανάλωναν μια διατροφή με μέτρια πρόσληψη πρωτεΐνης είχαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα.

Ο επίκουρος καθηγητής Yoshitaka Kondo, που ηγήθηκε της μελέτης, εξήγησε πως οι απαιτήσεις σε πρωτεΐνη αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής των ποντικιών και πιθανώς ισχύει κάτι παρόμοιο και για τους ανθρώπους. Συνεπώς, η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης στη διατροφή μας, ανάλογα με τις διαφορετικές ηλικίες μας, μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της μεταβολικής μας υγείας και να μας διατηρήσει υγιείς για περισσότερο καιρό.

Παράλληλα, οι ερευνητές τόνισαν πως οι πρωτεΐνες βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα και η επιλογή της πηγής τους μπορεί να επηρεάσει τη βιολογική αξία τους. Οι πρωτεΐνες από ζωικές πηγές, όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αβγά, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, παρέχουν υψηλή βιολογική αξία. Από την άλλη, τα φυτικά τρόφιμα, όπως τα όσπρια, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί και τα λαχανικά, περιέχουν πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας. Ωστόσο, η συνδυαστική κατανάλωση φυτικών πηγών πρωτεΐνης σε ένα γεύμα μπορεί να δώσει ένα μείγμα υψηλότερης βιολογικής αξίας που συνήθως συναντάται σε παραδοσιακές μαγειρικές συνταγές από διάφορες περιοχές του κόσμου.

Exit mobile version