Πώς να προστατευτείτε από την καλοκαιρινή ωτίτιδα

Πώς να προστατευτείτε από την καλοκαιρινή ωτίτιδα

Το καλοκαίρι συχνά φέρνει μαζί του εμφάνιση ωτίτιδων, λόγω των αυξημένων ντους, θαλασσινών μπανιών και υψηλής θερμοκρασίας, παράγοντες που οδηγούν σε αύξηση της υγρασίας στο αυτί, κυρίως στον εξωτερικό ακουστικό πόρο.

Κατά την αρχική διάγνωση, αρχίζει η χρήση αναλγητικών για την ανακούφιση του πόνου. Επιπλέον, είναι σημαντικό από την αρχή να αποφεύγονται οι παράγοντες που προκαλούν το πρόβλημα, με τη μεγαλύτερη προσοχή να δίνεται στην αποφυγή της εισροής νερού στο αυτί.

Σε περιπτώσεις ελαφριάς λοίμωξης, τα συμπτώματα συνήθως βελτιώνονται εντός των πρώτων δύο ημερών και οι περισσότερες ωτίτιδες υποχωρούν μεταξύ μίας και δύο εβδομάδων. Ωστόσο, αν η κατάσταση δεν βελτιώνεται, συνιστάται η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής και η υιοθέτηση κατάλληλης θεραπείας, ανάλογα με την αιτία της μόλυνσης.

Η θεραπεία είναι απλή και διαρκεί γενικά από επτά έως δέκα ημέρες αν αρχίσει άμεσα, συνήθως με τη χρήση τοπικών σταγονών. Αυτές μπορεί να περιέχουν αντιβιοτικά, κορτικοστεροειδή ή αντιμυκητιασικά ανάλογα με το μικρόβιο που είναι υπεύθυνο για τη λοίμωξη.

Σε περιπτώσεις όπου η λοίμωξη έχει προχωρήσει τόσο πολύ ώστε να προκαλεί απόφραξη του αυτιού, ενδέχεται να χρειαστεί η τοποθέτηση μιας μικρής γάζας με φάρμακο στο αυτί. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως όταν η φλεγμονή έχει παραμεληθεί ή υπάρχουν σημαντικοί προδιαθεσικοί παράγοντες, όπως ο διαβήτης, ενδέχεται να απαιτηθεί η χρήση αντιβιοτικών και σπανιότερα νοσηλεία.

Για την προστασία των αυτιών το καλοκαίρι, συνιστώνται τα εξής:

Exit mobile version