Αμαμελίδα: Ένα βότανο εξωτερικής χρήσης

Αμαμελίδα: Ένα βότανο εξωτερικής χρήσης

Η Αμαμελίδα (Hamamelis virginiana) αποτελεί ένα γνωστό φυτό, είτε ως μεγάλος θάμνος είτε πιο σπάνια ως δέντρο, που πιστεύεται πως κατάγεται από τη Βόρεια Αμερική. Έχει γίνει πλέον διάσημο ως διακοσμητικό φυτό και συναντάται σε κήπους παγκοσμίως.

Στο παρελθόν, οι ινδιάνοι της Βόρειας Αμερικής χρησιμοποιούσαν την Αμαμελίδα ως βότανο για τη θεραπεία μολύνσεων των ματιών, την αντιμετώπιση τσιμπημάτων εντόμων, αιμορροΐδων, δυσεντεριών και δερματικών παθήσεων. Από το 1848 και μετά, η Αμαμελίδα έγινε περισσότερο γνωστή όταν ο Theron T. Pond, Αμερικανός επιχειρηματίας, αξιοποίησε τις γνώσεις των ινδιάνων της φυλής Oneida και παρουσίασε το εκχύλισμα της ως προϊόν για εμπορική χρήση.

Σήμερα, η Αμαμελίδα χρησιμοποιείται κυρίως εξωτερικά ως κομπρέσα. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση αιμορροΐδων και φλεβιτίδας, ενώ επίσης χρησιμοποιείται ως οφθαλμική λύση για τη θεραπεία μολύνσεων των ματιών και επιπεφυκίτιδας. Οι ειδικοί της βοτανοθεραπείας πιστεύουν πως η Αμαμελίδα έχει αυτές τις ιδιότητες λόγω της ικανότητάς της να συρρικνώνει τα αιμοφόρα αγγεία και να τα επαναφέρει στο φυσιολογικό τους μέγεθος.

Η παρασκευή κομπρέσας από την Αμαμελίδα είναι απλή. Αρκεί να τοποθετήσετε μια ποσότητα του φυτού σε νερό και να το σιγοβράσετε για 10-15 λεπτά. Στη συνέχεια, στραγγίζετε το βότανο και βάζετε το ζεστό αφέψημα σε ένα καθαρό πανί, το οποίο εφαρμόζετε πάνω στην επιδερμίδα. Μπορείτε, επίσης, να φτιάξετε ένα κατάπλασμα τυλίγοντας το βότανο σε γάζα και τοποθετώντας το πάνω στο σώμα.

Exit mobile version