Πασιφλόρα: Ένα βότανο ιδανικό για το άγχος και την αϋπνία

H πασιφλόρα (passionflower) ή ρολογιά ή λουλούδι του Πάθους ανήκει σε μια οικογένεια αναρριχητικών φυτών με σημαντικές ηρεμιστικές ιδιότητες. 

Οι ιθαγενείς κάτοικοι της Αμερικής χρησιμοποιούσαν εδώ και αιώνες την πασιφλόρα για διάφορες χρήσεις, όπως για τη θεραπεία εξανθημάτων, τραυμάτων, πόνων στα αυτιά και προβλημάτων στο ήπαρ. Οι ισπανοί ιεραπόστολοι, εκμεταλλευόμενοι τις γνώσεις των ντόπιων Περουβιανών, έμαθαν για το φυτό, το οποίο συμβολίζει το “Θείο Πάθος” – το ασυνήθιστο ακτινωτό λουλούδι του αντιπροσωπεύει το ακάνθινο στέμμα του Χριστού. Στον 18ο αιώνα, η πασιφλόρα έγινε δημοφιλής στην Ευρώπη ως θεραπεία για την αϋπνία και την επιληψία.

Το πιο μελετημένο είδος πασιφλόρας είναι το Passiflora incarnata. Αυτό το φυτό έχει μωβ άνθη και έχει δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει σε διάφορες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών άγχους και της αϋπνίας. Επιπλέον, οι μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το φυτό έχει αντιδιαβητικές, αντιασθματικές, αντιεπιληπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η πασιφλόρα αυξάνει τα επίπεδα του GABA στον εγκέφαλο, προκαλώντας χαλάρωση. Μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση χαμηλής δόσης της P. incarnata ως αφέψημα είχε θετικά αποτελέσματα στον ύπνο ενήλικων με μικρές διαταραχές στον ύπνο τους. Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να μειώσει το άγχος πριν από χειρουργικές επεμβάσεις και οδοντιατρικές εξαγωγές.

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η πασιφλόρα μπορεί να έχει θετική επίδραση σε διάφορες παθήσεις, όπως η εμμηνόπαυση. Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τη συμπεριφορά σε ζώα. Παρόλα αυτά, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα σε ανθρώπους.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των μελετών είναι περιορισμένος και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί πλήρως η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της πασιφλόρας. Είναι γνωστό ότι η χρήση της μπορεί να προκαλέσει ορισμένες παρενέργειες, όπως υπνηλία, ζάλη και σύγχυση. Ειδικά σε μεγάλες δόσεις, μπορεί να επηρεάσει το κεντρικό νευρικό σύστημα και τον καρδιακό ρυθμό.

Για τη χρήση της πασσιφλόρας ως συμπλήρωμα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να λάβουμε υπόψη τις περιορισμένες μέχρι στιγμής ενδείξεις. Η ασφάλεια της σε ορισμένες ομάδες, όπως έγκυες γυναίκες και παιδιά, δεν έχει ακόμα τεκμηριωθεί επαρκώς.

Exit mobile version