Άρκευθος (ή κεδροκούκουτσο): Ένα φυτό με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες

Άρκευθος (ή κεδροκούκουτσο): Ένα φυτό με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες

Το φυτό Άρκευθο (Juniperus) έχει αναγνωριστεί για τις ευεργετικές του ιδιότητες στην υγεία και την ευεξία. Στο πεπτικό σύστημα, διαπιστώνεται ότι έχει θερμαντική και κατευναστική δράση, και μπορεί να βοηθήσει στην απαλλαγή από κατακράτηση υγρών. Επιπλέον, έχει χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της αρθρίτιδας, της ουρικής αρθρίτιδας και των ρευματικών παθήσεων, καθώς και στην αποβολή άχρηστων ουσιών.

Οι καρποί της άρκευθου περιέχουν πτητικό έλαιο που διαθέτει αντισηπτικές, αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιρρευματικές και στομαχικές ιδιότητες. Επιπλέον, περιέχει τερπένια, ζάχαρη, πίσσα, τανίνες και ρητίνη, και περιέχει επίσης φλαβονοειδές αμεντοφλαβόνη, το οποίο φαίνεται να έχει αντιιική δράση, συμπεριλαμβανομένης της δράσης κατά του ιού του έρπητα.

Στην αρχαιότητα, οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τους καρπούς του άρκευθου, πιστεύοντας ότι μπορούν να αυξήσουν τη φυσική δύναμη. Επίσης, η είδος του άρκευθου με το όνομα “Άρκευθος η σινική” (Juniperus chinensis) χρησιμοποιείται ευρέως ως καλλωπιστικό και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή είδη για την τεχνική μπονσάι.

Exit mobile version