Στο πλαίσιο ενός άρθρου που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Περιεκτικές Κριτικές της Επιστήμης και Ασφάλειας Τροφίμων,” εξετάζονται οι πιθανές ευεργετικές ιδιότητες του φυτού λυκίσκου (Humulus lupulus) για την ανθρώπινη υγεία.
Πέρα από τον γνωστό ρόλο των θηλυκών σπόρων του λυκίσκου στην παραγωγή της χαρακτηριστικής πικράδας και αρώματος στη μπίρα, οι ερευνητές εξετάζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια τις σημαντικές επιδράσεις τους στην υγεία.
Στο άρθρο περιλαμβάνεται μια σύνοψη της επιστημονικής γνώσης σχετικά με τρεις μεγάλες κατηγορίες δευτερογενών μεταβολιτών του λυκίσκου: πολυφαινόλες, αιθέρια έλαια και ρητίνες. Λόγω της χημικής πολυμορφίας τους, αυτές οι ενώσεις διαθέτουν μια ευρεία γκάμα από φαρμακολογικές ιδιότητες. Πέρα από τις γνωστές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα πρενυλοφλαβονοειδή, που υπάρχουν σχεδόν αποκλειστικά στον λυκίσκο και αναγνωρίζονται ως μια από τις πιο ενεργά γνωστές φυτικές ενώσεις.
Επιπλέον, τα έλαια και οι ρητίνες του λυκίσκου είναι γνωστά για τις ιδιότητές τους ως κατασταλτικά και άλλα νευροφαρμακολογικά παράγοντες, ενώ επιδεικνύουν επίσης αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή δράση. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα άλφα πικρά οξέα μπορούν να αναστέλλουν την ανάπτυξη διαφόρων παθήσεων που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, γνωστές ως “μεταβολικό σύνδρομο.”
Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές για την αξιοποίηση του λυκίσκου στη φαρμακοβιομηχανία.