Ρινορραγία – Πως να σταματήσετε την αιμορραγία από τη μύτη

Ρινορραγία - Πως να σταματήσετε την αιμορραγία από τη μύτη

Στην περίπτωση ρινορραγίας, υπάρχουν ορισμένες συστάσεις που μπορούν να βοηθήσουν:

  1. Ασκήστε πίεση στη μύτη: Απαλά κλείστε τα ρουθούνια σας με τον αντίχειρα και τον δείκτη και ασκήστε πίεση για 5-10 λεπτά. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη σύσφιξη των αγγείων και να σταματήσει την αιμορραγία.
  2. Χρησιμοποιήστε πάγο: Εφαρμόστε πάγο ή ένα κρύο πακέτο στην περιοχή της μύτης για 10-15 λεπτά. Η κρύα θεραπεία βοηθά στη σύσφιξη των αγγείων και μπορεί να σταματήσει την αιμορραγία.
  3. Κλίση μπροστά: Κλίνετε ελαφρά το κεφάλι προς τα μπροστά, για να αποτρέψετε το αίμα από το να κυλήσει πίσω στον φάρυγγα.
  4. Αποφύγετε δυνατά φυσήματα: Αποφεύγετε το έντονο φύσημα της μύτης, καθώς μπορεί να επιδεινώσει την αιμορραγία.
  5. Χρησιμοποιήστε αντισηπτικό: Μετά την σταμάτηση της αιμορραγίας, εφαρμόστε λίγο αντισηπτικό στην εσωτερική πλευρά της μύτης για να αποφευχθεί η μόλυνση.
  6. Προσέχετε την ενυδάτωση: Προσπαθήστε να παραμείνετε ενυδατωμένοι, καθώς το ξηρό κλίμα μπορεί να είναι ένας παράγοντας που προκαλεί ρινορραγίες.
  7. Επισκεφτείτε έναν γιατρό: Αν η ρινορραγία επαναλαμβάνεται συχνά, είναι έντονη ή δεν σταματά μετά από μερικές προσπάθειες αυτοβοήθειας, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν ιατρό. Ο ειδικός μπορεί να αξιολογήσει το πρόβλημα και να προτείνει περαιτέρω αξιολόγηση και αγωγή.
Exit mobile version