Σκουτελάρια: Το ηρεμιστικό της φύσης

Σκουτελάρια: Το ηρεμιστικό της φύσης

Το φυτό αυτό αποτελεί μία πικρή ποικιλία μέντας που διαθέτει ηρεμιστικές και αναλγητικές ιδιότητες. Παρότι έχει πολλές οφέλη, η σκουτελάρια δεν βρίσκεται εύκολα, καθώς υπάρχει σε περιορισμένες ποσότητες στη φύση. Ωστόσο, υπάρχουν διάφορα είδη, αλλά μόνο δύο από αυτά, τα ονομαζόμενα Scutellaria lateriflora ή “Σκουτελάρια η Πλαγιοανθής” και Scutellaria galericulata, χρησιμοποιούνται ιατρικά.

Οι ωφέλειες και ιδιότητες της σκουτελάριας περιλαμβάνουν την αποτελεσματική ενίσχυση του νευρικού συστήματος, την αντιμετώπιση του άγχους, της έντασης, της κατάθλιψης και των νευρικών κρίσεων. Επίσης, βοηθά στην αντιμετώπιση των πονοκεφαλιών που έχουν νευρική προέλευση, ενώ συμβάλλει στην βελτίωση της πέψης λόγω των πικρών συστατικών που περιέχει. Μάλιστα, σε συνδυασμό με το γάλα από φρέσκια βρώμη, αποτελεί δύο βασικά βότανα που διατρέφουν βαθιά το νευρικό σύστημα, το δυναμώνουν και βοηθούν στην ανάκτησή του προς τη φυσιολογική του κατάσταση. Ως αποτέλεσμα, σχεδόν όλες οι φόρμουλες που αφορούν προβλήματα νευρικού συστήματος περιλαμβάνουν αυτά τα δύο βότανα.

Η σκουτελάρια επιδρά θετικά και στον ύπνο και διαθέτει σπασμολυτικές ιδιότητες. Είναι επίσης χρήσιμη σε περιπτώσεις αρθρίτιδας. Ενισχύει τον οργανισμό μέσω των στυπτικών, διουρητικών και τονωτικών της ιδιοτήτων, ενώ παράλληλα δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό. Αντιμετωπίζει τη νευρική εξάντληση και την προεμμηνορρυσιακή ένταση, ενώ χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία των αλλεργιών που προκαλούν ρινίτιδα, άσθμα, ωτίτιδες, βρογχίτιδα ή εμφύσημα. Επιπλέον, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και ελαφρά αντιηλιακή δράση.

Ευρέως χρησιμοποιείται σε φάρμακα και συμπληρώματα που αναφέρονται σε διάφορες παθήσεις ή νοσήματα, όπως για τη νευρική εξάντληση, το άγχος, τον φόβο, την ανησυχία και την αϋπνία. Επιπλέον, συμβάλλει σε φόρμουλες υποστήριξης ανθρώπων που επιδιώκουν να ξεκόψουν τη χρήση εθιστικών ουσιών όπως νικοτίνη, αλκοόλ και οπιοειδή. Επίσης, αποτελεί κύριο συστατικό σε φόρμουλες που απευθύνονται σε ασθενείς με Πάρκινσον, ελαφρύνοντας σημαντικά το τρέμουλο για περίοδο έως και τρία χρόνια. Επιπροσθέτως, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και της υπερκινητικότητας σε συνδυασμό με άλλα βότανα, όπως η Βρώμη, το Χαμομήλι και το Μελισσόχορτο. Επιπλέον, συμβάλλει στον έλεγχο και τη μείωση των επιληπτικών κρίσεων σε συνδυασμό με άλλα βότανα.

Exit mobile version