Βασιλικός πολτός: Μια πολυβιταμίνη – δώρο της φύσης

Βασιλικός πολτός: Μια πολυβιταμίνη - δώρο της φύσης

Ενώ η πλειοψηφία των ανθρώπων γνωρίζει ότι το μέλι παράγεται από τις μέλισσες, λίγοι γνωρίζουν για την ύπαρξη ενός άλλου θρεπτικού προϊόντος που προέρχεται από το ίδιο έντομο. Ονομάζεται βασιλικός πολτός, μια φυσική παχύρρευστη, βιολογική ουσία που δημιουργούν οι νεαρές εργάτριες μέλισσες και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη διατροφή της βασίλισσας. Το πλούσιο αυτό προϊόν περιλαμβάνει μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων ασβεστίου, χαλκού, σιδήρου, φωσφόρου και καλίου, καθώς επίσης πολλών βιταμινών, συμπεριλαμβανομένου του συμπλέγματος Β, της βιοτίνης, της ινοσιτόλης και του φυλλικού οξέος.

Ο βασιλικός πολτός προσφέρει πληθώρα ωφελειών για την υγεία:

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και μείωση των αλλεργιών: Σύμφωνα με μια μελέτη του 2001 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό International Immunopharmacology, ο βασιλικός πολτός μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της εποχικής αλλεργίας.

Βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών: Ο βασιλικός πολτός βοηθά στη βραχυπρόθεσμη μνήμη και τις κινητικές ικανότητες.

Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης: Έρευνες έχουν δείξει ότι πρωτεΐνες που περιέχονται στον βασιλικό πολτό μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και να προλάβουν καρδιακές παθήσεις.

Μείωση της κακής χοληστερόλης: Η προσθήκη βασιλικού πολτού στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της κακής χοληστερόλης και την πρόληψη καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Υποστήριξη της γονιμότητας: Παρόλο που η λειτουργία του βασιλικού πολτού στη γονιμότητα δεν είναι ακόμα σαφής, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα των ανδρών και την κινητικότητα του σπέρματος.

Καταπολέμηση της πρόωρης γήρανσης: Ο αντιοξειδωτικός ρόλος του βασιλικού πολτού βοηθά στη διατήρηση της νεότητας των κυττάρων και στην υγιή επιδερμίδα.

Συμβολή στην απώλεια βάρους: Η παρουσία λεκιθίνης στον βασιλικό πολτό συνδράμει στη μείωση της χοληστερόλης και την βελτίωση της λειτουργίας του ήπατος.

Ενίσχυση του μεταβολισμού: Ο βασιλικός πολτός περιέχει τα 8 απαραίτητα αμινοξέα που απαιτούνται για τη δημιουργία πρωτεϊνών και τη συντήρηση του μεταβολισμού.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποια λάθη που πρέπει να αποφύγετε κατά την κατανάλωση του βασιλικού πολτού:

  1. Θέρμανση: Ποτέ μην θερμαίνετε τον βασιλικό πολτό, καθώς αυτό μπορεί να καταστρέψει τις ενζυματικές ιδιότητες και πρωτεΐνες του.
  2. Κατανάλωση: Καταναλώστε τον πρωί νηστικοί, αποφεύγοντας τα έτοιμα μείγματα με βασιλικό πολτό.
  3. Συντήρηση: Φυλάσσετε τον βασιλικό πολτό στο ψυγείο για μέγιστο 6 μήνες, προστατεύοντάς τον από αέρα και φως.
  4. Χρήση σκευών: Χρησιμοποιείτε πλαστικά κουτάλια, αφού τα μεταλλικά μπορεί να αλλοιώσουν το προϊόν.
  5. Συντήρηση και δόση: Ακολουθείτε τις συστάσεις του γιατρού σας για τη συντήρηση και τη σωστή δόση του βασιλικού πολτού, ανάλογα με την ηλικία, την υγεία και άλλους παράγοντες.
Exit mobile version