Μολόχα: Οι θεραπευτικές ιδιότητες και οι χρήσεις της

Μολόχα: Οι θεραπευτικές ιδιότητες και οι χρήσεις της

Το φυτό της μολόχας (Malva sylvestris) αναπτύσσεται ευρέως σε όλη την Ευρώπη, στη Βόρεια Αφρική και στη Νοτιοδυτική Ασία. Συναντάται κυρίως σε υγρά περιβάλλοντα, όπως τις όχθες των ποταμών και στις άκρες των δρόμων.

Από αρχαίες εποχές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρώμη, η μολόχα είχε καλλιεργηθεί για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Ένα από τα πιο γνωστά χρήσεις της ήταν ως μαλακτικό και ανακουφιστικό. Η μολόχα είχε παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία διάφορων λοιμώξεων και παθήσεων, όπως ο βήχας, η αμυγδαλίτιδα, το κρυολόγημα, η βρογχίτιδα, το έκζεμα και προβλήματα πέψης.

Παρόλο που το φυτό όλο του διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες, τα κύρια τμήματα της μολόχας που είναι υπεύθυνα για αυτές είναι τα φύλλα και τα άνθη. Αυτά περιέχουν ορισμένες φλαβονοειδείς και βλεννωδείς ουσίες.

Εκχυλίσματα από τα φύλλα και τα άνθη της μολόχας έχουν χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση διάφορων παθήσεων, όπως ουλίτιδα, πόνος των δοντιών, προβλήματα ουρολογικού συστήματος, τσιμπήματα από έντομα, εγκαύματα και ελκώδεις πληγές.

Η μολόχα έχει ευεργετικές δράσεις στην υγεία, όπως:

Η μολόχα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση:

Exit mobile version