Αϊτή: Αιματηρή επίθεση συμμορίας – Τουλάχιστον επτά νεκροί

Αϊτή: Αιματηρή επίθεση συμμορίας – Τουλάχιστον επτά νεκροί

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το προηγούμενο Σάββατο, 26 Αυγούστου, όταν μέλη μιας συμμορίας πυροβόλησαν διαδηλωτές σε προάστιο του Πορτ-ο-Πρενς, σύμφωνα με το μη κυβερνητικό όργανο ανάλυσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων CARDH στην Αϊτή.

Ένα μεγάλο πλήθος κατοίκων ανταποκρίθηκε σε έκκληση ενός πάστορα και συγκεντρώθηκε στο προάστιο Κανάν της Aϊτινής πρωτεύουσας, εκφράζοντας την αποφασιστικότητά τους να μην ανεχτούν πλέον τις συμμορίες που προκαλούν αναστάτωση στην περιοχή.

Σε βίντεο που δημοσιεύθηκαν στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), φαίνεται περίπου 100 άτομα – πολλοί φορώντας κίτρινα μπλουζάκια που συνδέονται με τον πάστορα Μάρκο – να περπατούν στους δρόμους της Κανάν. Κάποιοι κρατούν μαχαίρια και ρόπαλα.

Μέλη της συμμορίας ανοίγουν πυρ κατά του πλήθους, όπως φαίνεται σε ερασιτεχνικά βίντεο που δημοσιεύτηκαν. Σε μερικά από αυτά, φαίνονται πτώματα στους δρόμους.

Ο επικεφαλής της CARDH, Γκιντεόν Ζαν, αναφέρει ότι τα θύματα της επίθεσης ενδέχεται να υπερβαίνουν τον αριθμό των δέκα, καθώς πολλοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν σοβαρά και υπάρχουν αναφορές για απαχθέντες.

Από την αρχή του έτους, περισσότεροι από 2.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε επιθέσεις συμμοριών στην Αϊτή, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα.

Η φτωχή χώρα της Καραϊβικής βρίσκεται σε βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση, ενώ συμμορίες ελέγχουν περίπου το 80% της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς, και η εγκληματικότητα έχει εκτοξευθεί σε υψηλά επίπεδα, με ένοπλες ληστείες, απαγωγές για λύτρα, βιασμούς και δολοφονίες να σημειώνονται καθημερινά.

Exit mobile version