Ουκρανία: Δύο υπουργοί πωλούσαν στη «μαύρη αγορά» την ανθρωπιστική βοήθεια

Ουκρανία: Δύο υπουργοί πωλούσαν στη «μαύρη αγορά» την ανθρωπιστική βοήθεια

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ουκρανίας έχουν κατονομασθεί ως ύποπτοι το ενδεχόμενο συμμετοχής τους σε ένα σκάνδαλο που αποκάλυψαν οι εθνικές αρχές καταπολέμησης της διαφθοράς αυτήν την εβδομάδα, σχετικά με τον εφοδιασμό ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της έγκυρης πηγής POLITICO.

Ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων της Ουκρανίας, καθώς και ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας, έχουν αναφερθεί ως πιθανοί δράστες πίσω από την υπεξαίρεση ποσού περίπου 62 εκατομμυρίων UAH (περίπου 1,5 εκατομμύρια ευρώ). Τα στοιχεία προέρχονται από το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας (NABU) και την Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς (SAPO).

Το περιστατικό αυτό αποτελεί την πρόσφατη περίπτωση διαφθοράς που έρχεται στο προσκήνιο στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία το 2022. Τον περασμένο Ιανουάριο, η χώρα είχε συγκλονιστεί από δύο μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς που επηρεάζουν τις κρατικές προμήθειες στρατιωτικών υπηρεσιών εστίασης και ηλεκτρικών γεννητριών.

Ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν φαίνεται να φοβάται τις πιθανές συνέπειες της δημοσιοποίησης και της αναλογικής έκτασης της νέας υπόθεσης διαφθοράς. Αντίθετα, έχει αναλάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, προσπαθώντας να δείξει στους συμμάχους της Ουκρανίας, όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ, ότι η χώρα είναι αποφασισμένη να καθαρίσει το παρελθόν της από τη διαφθορά.

Το πιο πρόσφατο σκάνδαλο αφορούσε την αγορά τροφίμων που είχαν προορισμό να χρησιμοποιηθούν ως ανθρωπιστική βοήθεια για τις περιφερειακές στρατιωτικές διοικήσεις και τους πληθυσμούς πολλών περιοχών, όπως Ντόνετσκ, Χερσών, Σούμι, Ζαπορίζια, Κίεβο, Χμελνίτσκι, Ντνιπροπετρόβσκ, Πολτάβα και της Κίεβου. Σύμφωνα με την SAPO, αυτή η υπόθεση περιλαμβάνει την προμήθεια των εν λόγω τροφίμων σε τιμές πολλαπλάσιες της πραγματικής τους αξίας, μέσω μιας ελεγχόμενης εταιρείας. Αυτό οδήγησε σε απώλειες περίπου 719.000 ευρώ στην Ουκρανική σιδηροδρομική εταιρεία Ukrzaliznytsia μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου του 2022.

Όσον αφορά σε μια διαφορετική περίπτωση στην οποία οι δύο αξιωματούχοι ήταν εμπλεκόμενοι, τα τρόφιμα προμηθεύτηκαν ξανά σε υψηλότερες τιμές μέσω μιας ενδιάμεσης εταιρείας, η οποία αγόρασε τα προϊόντα σε κανονικές τιμές αγοράς από έναν τούρκο έμπορο. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας φαίνεται ότι πίεσε για την εγκρίσεις αιτήσεων και τιμολογίων που ήταν νομικά αμφίβολα, αποκρύπτοντας ταυτόχρονα πιο ελκυστικές προσφορές. Αυτή η διαδικασία οδήγησε σε απώλειες περίπου 841.000 ευρώ για την Ukrzaliznytsia.

Όπως ανέφερε η NABU, τα κέρδη από τις αποπροσανατολίσεις χρημάτων αποδείχθηκαν πως είχαν μεταφερθεί σε μια υποκείμενη ξένη εταιρεία για περαιτέρω διαδικασίες νομιμοποίησης. Επιπλέον, κατά τη διερεύνηση που πραγματοποιήθηκε στον χώρο ενός ατόμου που συμμετείχε στο εν λόγω πρόγραμμα για τα τρόφιμα, εντοπίστηκαν εγγραφές που αναφέρονταν στην κατανομή των παράνομων κερδών.

Exit mobile version