Ντόναλντ Τραμπ: Η δίκη για την απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος ξεκινά στις 4 Μαρτίου 2024

Ντόναλντ Τραμπ: Η δίκη για την απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος ξεκινά στις 4 Μαρτίου 2024

Στις 4 Μαρτίου 2024, στην πρωτεύουσα της Ουάσινγκτον θα γίνει η δίκη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την απόπειρά του να ανατρέψει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020, κατηγορία που θεωρείται η σοβαρότερη που έχει απαγγελθεί μέχρι σήμερα.

“Το κοινό αξίζει μια γρήγορη και αποτελεσματική επίλυση αυτής της υπόθεσης”, δήλωσε η ομοσπονδιακή δικαστής Τάνια Τσάτκαν, ανακοινώνοντας την απόφασή της.

Προηγουμένως, η Τσάτκαν είχε προειδοποιήσει τους δικηγόρους του Τραμπ ότι δεν θα τους παραχωρηθεί ο χρόνος που ζητούσαν για προετοιμασία. Οι δικαστικοί είχαν να αντιμετωπίσουν δύο αντίθετες προτάσεις: Ο ειδικός εισαγγελέας, Τζακ Σμιθ, πρότεινε την έναρξη της δίκης στις 2 Ιανουαρίου και την ολοκλήρωσή της εντός τεσσάρων έως έξι εβδομάδων.

Αντιθέτως, οι δικηγόροι του Τραμπ ζητούν να οριστεί η δίκη για τον Απρίλιο του 2026, πολλούς μήνες μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2024, με την αιτιολογία ότι απαιτείται επαρκής χρόνος για τη μελέτη των αποδεικτικών στοιχείων που συγκέντρωσε η κυβέρνηση.

Ο Τραμπ, που αντιμετωπίζει ένα επίπονο δικαστικό πρόγραμμα μέσα στο 2024, δεν συμμετείχε στη σημερινή ακρόαση που αφορούσε την βαρύτερη από τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί μέχρι σήμερα.

Έχει αρνηθεί τις τέσσερις ποινικές κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν πολιτικώς ενδεχόμενες προσπάθειες να του εμποδίσουν την επιστροφή στην εξουσία. Σε τρεις από τις υποθέσεις έχει δηλώσει αθωότητα, ενώ στις 6 Σεπτεμβρίου θα εμφανιστεί σε δικαστήριο της Τζόρτζια για την τέταρτη υπόθεση. Επίσης, υποστηρίζει χωρίς πειστικές αποδείξεις ότι η Τσάτκαν είναι προκατειλημμένη εναντίον του.

Ο Τζον Λάουρο, ένας από τους δικηγόρους του, δήλωσε ότι η νομική ομάδα του Τραμπ χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για προετοιμασία.

“Είναι σε κίνδυνο η ελευθερία και η ζωή αυτού του ανθρώπου και αυτός δικαιούται μια αποτελεσματική εκπροσώπηση. Δεν μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό εντός των χρονικών περιθωρίων που έχει θέσει η κυβέρνηση”, υποστήριξε.

Παρά ταύτα, οι εισαγγελείς επεσήμαναν ότι μεγάλο μέρος των αποδεικτικών στοιχείων είναι δημόσια προσβάσιμο σε όλους, καθώς αποτελούνται από δηλώσεις του ίδιου του Τραμπ και έγγραφα του Κογκρέσου. Οι εισαγγελείς ανέφεραν σήμερα ότι έχουν παραδώσει στην υπεράσπιση τον μεγαλύτερο όγκο των αποδεικτικών στοιχείων, τα οποία ανέρχονται σε 12,8 εκατομμύρια σελίδες.

Η Τσάτκαν σχολίασε ότι η νομική ομάδα του Τραμπ θα έπρεπε να είχε ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία της, δεδομένου ότι “γνώριζε ότι θα συνέβαινε αυτό για κάποιο διάστημα”.

Exit mobile version