Την Τετάρτη η μεγαλύτερη υπερπανσέληνος του έτους

Την Τετάρτη η μεγαλύτερη υπερπανσέληνος του έτους

Η φετινή θερινή περίοδος ολοκληρώνεται με μια εντυπωσιακή εμφάνιση στον ουρανό, καθώς την ερχόμενη Τετάρτη, στις 30 Αυγούστου, αναμένεται να ανατείλει η μεγαλύτερη και πιο φωτεινή πανσέληνος του 2023. Παρά τη διεθνή ονομασία της ως “μπλε υπερπανσέληνος”, το φαινόμενο αυτό θα εμφανιστεί σε ένα έντονο πορτοκαλί χρώμα.

Η δεύτερη πανσέληνος του Αυγούστου αποτελεί την τρίτη υπερπανσέληνο του έτους και είναι η κοντινότερη προς τη Γη από τις τέσσερις του 2023. Βρίσκεται σε απόσταση 357.344 χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας, προσφέροντας θέαμα που συνδυάζει την μεγαλοπρέπεια και την φωτεινότητα.

Ο όρος “υπερπανσέληνος” αναφέρεται στην θέση της Σελήνης όταν βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη. Η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη είναι ελλειπτική, με αποτέλεσμα να περνά από πιο κοντινά (περίγειο) και πιο απομακρυσμένα (απόγειο) σημεία. Ο όρος υπερπανσέληνος χρησιμοποιείται για τις περιπτώσεις όπου η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειο ή εντός 90% της απόστασης ανάμεσα στα δύο σημεία της τροχιάς της.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι “μπλε φεγγαριού”. Η “μπλε υπερπανσέληνος” του Αυγούστου ανήκει στην πρώτη κατηγορία, γνωστή ως “ημερολογιακό μπλε φεγγάρι”, όπου προκύπτουν δύο πανσέληνοι μέσα στον ίδιο μήνα. Αυτό συμβαίνει κάθε δύο ή τρία χρόνια λόγω της περίοδου που χρειάζεται η Σελήνη για να ανατείλει και πάλι ως νέα. Το επόμενο “μπλε φεγγάρι” αναμένεται στις 31 Μαΐου 2026.

Ο δεύτερος τύπος, γνωστός ως “εποχιακό μπλε φεγγάρι”, αναφέρεται στην τρίτη πανσέληνο από τις τέσσερις μιας αστρονομικής περιόδου. Αυτό συμβαίνει όταν ένα ημερολογιακό έτος περιλαμβάνει 13 πανσέληνους αντί για 12. Η επόμενη “εποχιακή μπλε υπερπανσέληνος” αναμένεται στις 19 Αυγούστου 2024.

Το καλοκαίρι κλείνει με το “Φεγγάρι του Θερισμού”, που αναμένεται να εμφανιστεί στις 29 Σεπτεμβρίου. Εκτός από τη σπουδαιότητα του ως μία από τις πιο αναγνωρίσιμες πανσελήνους της χρονιάς, αποτελεί και την τελευταία υπερπανσέληνο για το 2023.

Exit mobile version