Aυξήσεις στα διόδια

Aυξήσεις στα διόδια

Έντονες αντιδράσεις προκαλούν οι προτεινόμενες αυξήσεις στα διόδια, από τις εταιρίες που εκμεταλλεύονται αυτοκινητόδρομους στη χώρα. Πληροφορίες αναφέρουν επικείμενη σύσκεψη μεταξύ των αρμόδιων φορέων του υπουργείου και των ενδιαφερομένων παραχωρησιούχων, προκειμένου να εξευρεθεί μια αποδεκτή λύση ως προς τις νέες τιμές των διοδίων.

Οι αυξήσεις αφορούν διάφορους οδικούς άξονες, όπως η Ελευσίνα-Πάτρα (Ολυμπία Οδός), Αντίρριο-Ιωάννινα (Ιόνια Οδός), Μεταμόρφωση-Σκάρφεια Φθιώτιδας (Νέα Οδός), Ξυνιάδα-Τρίκαλα (Ε65), Σκάρφεια-Ράχες Φθιώτιδας (Ε65), Ράχες-Κλειδί Ημαθίας (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου), Ηγουμενίτσα-Κήποι Έβρου (Εγνατία Οδός), Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα (Αυτοκινητόδρομος Μορέας).

Από την πλευρά των παραχωρησιούχων, ζητείται αύξηση 12% στις τιμές των διοδίων, σύμφωνα με τις ήδη υπογεγραμμένες συμβάσεις, με εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου.

Ενδεχομένως, οι αυξήσεις να μην εφαρμοστούν άμεσα, αλλά να αναβληθούν μέχρι το 2024, προκειμένου να βρεθεί μία λύση που θα αντιμετωπίσει τις αυξήσεις του 2023.

Η αναπροσαρμογή των τιμών των διοδίων γίνεται με βάση τον πληθωρισμό, που είχε εκτιναχθεί το 2022, αποτελώντας τον κυριότερο λόγο για την αίτηση αύξησης 12%, ενώ φέτος παρουσιάζει πτωτική τάση.

Επίσης, υπό εξέταση βρίσκεται η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13%, προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνση των οδηγών.

Exit mobile version