Δημοτικές εκλογές: Πρόταση Νόμου ΣΥΡΙΖΑ για Κασιδιάρη

Δημοτικές εκλογές: Πρόταση Νόμου ΣΥΡΙΖΑ για Κασιδιάρη

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παρουσίασε μια πρόταση νόμου που προσθέτει ένα νέο κώλυμα στην εκλογιμότητα στις εκλογές για τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές. Η πρόταση προέρχεται από τον πρόεδρο της ομάδας, Σωκράτη Φάμελλο, και έχει ως αφορμή την υποψηφιότητα του Ηλία Κασιδιάρη για τον Δήμο της Αθήνας.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, οι διατάξεις της πρότασης προβλέπουν ότι άτομα που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα στα άρθρα 187 (εγκληματική οργάνωση) και 187Α (τρομοκρατικές πράξεις, τρομοκρατική οργάνωση) του Ποινικού Κώδικα, δεν μπορούν να εκλεγούν ή να παραμείνουν σε θέσεις δήμαρχων, περιφερειάρχων, δημοτικών ή περιφερειακών συμβούλων, καθώς και σύμβουλους δημοτικών κοινοτήτων ή προέδρους δημοτικών κοινοτήτων. Αυτές οι διατάξεις εφαρμόζονται για τα άτομα που είχαν τις εν λόγω καταδίκες στο πλαίσιο ή υπό το πρόσχημα δράσης πολιτικού κόμματος.

Επιπλέον, με τη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 1 της πρότασης, προσδιορίζεται ότι εάν ένας υποψήφιος συμπεριληφθεί σε έναν εκλογικό συνδυασμό και καλύπτει τα παραπάνω κριτήρια, αυτός ο συνδυασμός αποκλείεται από το σύνολο των εκλογών και όχι μόνο ο συγκεκριμένος υποψήφιος. Αυτή η διάταξη ισχύει εξίσου τόσο για τις δημοτικές όσο και για τις περιφερειακές εκλογές, όπως προβλέπεται από το άρθρο 52 παρ. 8 του ν. 4804/2021.

Exit mobile version