Σχεδιασμός για καθολική εφαρμογή των νέων ταυτοτήτων – Η ημερομηνία «κλειδί»

Σχεδιασμός για καθολική εφαρμογή των νέων ταυτοτήτων - Η ημερομηνία «κλειδί»

Η προετοιμασία στις αστυνομικές υπηρεσίες για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, με στόχο να είναι έτοιμες μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου. Από αυτήν την ημερομηνία και μετά, οι παλιές ταυτότητες δεν θα έχουν ισχύ στη ζώνη Σένγκεν, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι όσοι δεν έχουν αντικαταστήσει τις παλιές ταυτότητές τους με τις νέες, δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν με αυτές σε καμία χώρα της ΕΕ, καθώς δεν θα έχουν πλέον την ιδιότητα ταξιδιωτικού εγγράφου.

Η ημερομηνία της 6ης Αυγούστου 2026 αναμένεται να έχει σημαντική σημασία, καθώς από εκείνη την ημέρα και μετά, οι παλιές ταυτότητες δεν θα έχουν καμία ισχύ στη ζώνη Σένγκεν. Αυτό θα επηρεάσει τα ταξίδια σε χώρες της ΕΕ, καθώς η παλιά ταυτότητα δεν θα θεωρείται πλέον αποδεκτό ταξιδιωτικό έγγραφο.

Πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επισημαίνουν ότι η αλλαγή αυτή δεν αφορά μόνο τα ταξίδια, αλλά αναμένεται να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα εφαρμοστεί καθολικά για την ισχύ των νέων ταυτοτήτων. Αυτό θα σημαίνει ότι από μια συγκεκριμένη ημερομηνία, οι παλιές ταυτότητες δεν θα έχουν ισχύ ούτε καν στην Ελλάδα. Πηγές αναφέρουν ότι ο στόχος είναι να αντικατασταθεί σχεδόν το σύνολο των παλιών ταυτοτήτων μέχρι το τέλος του 2024.

Καθώς η διαδικασία εξέλιξης των νέων ταυτοτήτων εξελίσσεται, υπάρχουν ανησυχίες λόγω των οργανωμένων ομάδων που διαδίδουν ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με τα νέα έγγραφα. Αυτές οι ομάδες επιδίδονται σε δραστηριότητες στα social media, όπου προωθούν θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με “μικροτσίπ” για παρακολούθηση των πολιτών. Οι πηγές από το υπουργείο προστασίας του πολίτη υπογραμμίζουν ότι αυτό δεν θα είναι ο μοναδικός λόγος για την ανανέωση των ταυτοτήτων, καθώς αναμένεται νομοθετική ρύθμιση που θα επηρεάσει την ισχύ των παλιών ταυτοτήτων και για εσωτερικές συναλλαγές στην Ελλάδα.

Exit mobile version