3 Σεπτεμβρίου: Ημέρα πανελλαδικής δράσης για ελεύθερες παραλίες

3 Σεπτεμβρίου: Ημέρα πανελλαδικής δράσης για ελεύθερες παραλίες

Κινήματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας θα ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια εθνική πρωτοβουλία την Κυριακή, με στόχο να προασπίσουν την προστασία των ελεύθερων παραλιών. Η πανελλαδική αυτή δράση έχει προκληθεί από το κίνημα “Σώστε τις Παραλίες της Νάξου” και συγκεντρώνει διάφορα τοπικά κινήματα, με τον στόχο να διατηρήσουν αβλαβείς τις παραλίες από την ανεξέλεγκτη εμπορευματοποίηση και να επικρατήσει ο νόμος. Οι εκπρόσωποι του κινήματος της Νάξου επισημαίνουν πως αν και το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του, η προστασία των παραλιών παραμένει μια ανοιχτή πρόκληση και απαίτηση.

Παρά την επικείμενη λήξη της καλοκαιρινής περιόδου, οι μόνιμοι κάτοικοι σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς εκφράζουν την ανησυχία τους για το μέλλον των παραλιών. Κινήματα από νησιά όπως η Πάρο, η Κίνηση Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες, προσκαλούν τους υποψήφιους δημάρχους να μοιραστούν τα σχέδια τους για την επίλυση του προβλήματος της καταπάτησης των παραλιών. Αυτά τα κινήματα, που ενεργοποιήθηκαν σε νησιά όπως η Πάρο, η Νάξο, η Ρόδο, η Χαλκιδική, και η Θάσο, θεωρούν ότι η δυναμική κινητοποίηση αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των ελέγχων των παραχωρήσεων από το υπουργείο Οικονομικών και την Κτηματική Υπηρεσία, καθώς και για την επίσπευση εισαγγελικών παρεμβάσεων.

Η Ελένη Ανδριανοπούλου από το κίνημα “Σώστε τις Παραλίες της Νάξου” τονίζει ότι όλα αυτά τα τοπικά κινήματα συμπράττουν για να διασφαλίσουν την προστασία των παραλιών και των αιγιαλών σε όλη την Ελλάδα. Η ενότητα είναι κεντρική στο μήνυμά τους, καθώς προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν για το θέμα και να αναδείξουν την ευρύτερη πτυχή του προβλήματος, το οποίο δεν περιορίζεται μόνο σε συγκεκριμένα νησιά. Οι προκλήσεις περιλαμβάνουν την υποβάθμιση του τοπίου, την καταστροφή του περιβάλλοντος, την παραβίαση συνταγματικών δικαιωμάτων και την ανάγκη προστασίας των αιγιαλών.

Exit mobile version