Εχθροπραξίες Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν με νεκρούς και τραυματίες

Εχθροπραξίες Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν με νεκρούς και τραυματίες

Στις 1η Σεπτεμβρίου, ανακοινώθηκε από τις αρχές των κρατών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν ότι τουλάχιστον τέσσερις Αρμένιοι στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους και τρεις Αζέροι στρατιωτικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια νέων εχθροπραξιών κοντά στα σύνορα των δύο χωρών. Η επιδείνωση της κατάστασης αφορά την διαμάχη για τον έλεγχο της περιοχής Nagorno-Karabakh.

Το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι, μετά την πρόκληση από το Αζερμπαϊτζάν, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε τέσσερις, με έναν τραυματία. Αρχικά, είχε αναφερθεί για δύο νεκρούς και έναν τραυματία. Επίσης, το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι δύο στρατιωτικοί τραυματίστηκαν από επίθεση με drone στην περιοχή Kalbajar, κοντά στα σύνορα, ενώ ένας τρίτος τραυματίστηκε από πυρά.

Και οι δύο χώρες ανταλλάσσουν κατηγορίες για τις εξελίξεις, με το Αζερμπαϊτζάν να κατηγορεί την Αρμενία για την αυξημένη ένταση και την Αρμενία να κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για προκλήσεις. Οι συγκρούσεις ανάμεσα στα δύο κράτη έχουν επανειλημμένα σημειωθεί κοντά στην περιοχή της περιφέρειας Sotk, η οποία βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Αρμενίας, κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν.

Οι εχθροπραξίες αυτές αναζωπύρωσαν τη διένεξη που υφίσταται εδώ και δεκαετίες σχετικά με την περιοχή Nagorno-Karabakh. Το 2020, η περιοχή αυτή γνώρισε έναν πιο εκτεταμένο πόλεμο που διήρκεσε έξι εβδομάδες και ολοκληρώθηκε με μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που διαμεσολάβησε η Ρωσία. Παρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας, η ειρηνευτική διαδικασία έχει δυσκολίες και η κατάσταση παραμένει επισφαλής.

Exit mobile version