Διαφθορά στην Ουκρανία: Συνελήφθη ολιγάρχης – χρηματοδότης του Ζελένσκι

Διαφθορά στην Ουκρανία: Συνελήφθη ολιγάρχης - χρηματοδότης του Ζελένσκι

Οι αρχές ασφαλείας της Ουκρανίας απήγγειλαν κατηγορίες σε έναν από τους πλέον αμφιλεγόμενους επιχειρηματίες της χώρας για διάπραξη απάτης και ξέπλυμα χρήματος, καθώς η κυβέρνηση του Κιέβου συνεχίζει την προσπάθειά της να εξαλείψει τη διαφθορά.

Το Σάββατο, το πρακτορείο ασφαλείας SBU της χώρας δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι ο Ίχορ Κολομόισκι, ένας από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες, κατηγορείται για απάτη και πραγματοποίησε ξέπλυμα χρημάτων μέσω τραπεζικών ιδρυμάτων που ελεγχόντουσαν από αυτόν, σύμφωνα με το SBU.

“Έχει διαπιστωθεί ότι από το 2013 έως το 2020, ο Κολομόισκι νομιμοποίησε περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια μεταφέροντάς τα στο εξωτερικό, χρησιμοποιώντας τραπεζικά ιδρύματα που ελέγχονταν από αυτόν,” ανέφερε η υπηρεσία σε δελτίο τύπου. Υπάρχει μια προδικαστική έρευνα σε εξέλιξη, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Αργότερα το Σάββατο, ένα δικαστήριο της Ουκρανίας εξέδωσε εντολή για την κράτηση του Κολομόισκι για δύο μήνες, ως ύποπτος για απάτη και πλύση χρήματος, σύμφωνα με αναφορά του Reuters. Οι δικηγόροι του Κολομόισκι δήλωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης, όπως αναφέρει το Radio Free Europe.

Ο επιχειρηματίας, που έχει διπλή υπηκοότητα, Ισραηλινή και Κυπριακή, είναι συνιδρυτής της Privatbank, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ουκρανίας. Το 2016, η τράπεζα μπήκε υπό κρατική εποπτεία μετά από ανακαλύψεις ότι είχε 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ελλείποντα περιουσιακά στοιχεία. Σύμφωνα με το Forbes, η περιουσία του εκτιμάται σε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βόλοντιμιρ Ζελένσκι, είχε λάβει οικονομική υποστήριξη από τον Κολομόισκι κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για το προεδρικό αξίωμα το 2019. Ο Κολομόισκι έχει επίσης επηρεάσει τα μέσα ενημέρωσης και την επιχειρηματική σκηνή της Ουκρανίας.

Τον Ιούλιο, ο Ζελένσκι επιχείρησε να αφαιρέσει από τον Κολομόισκι την ουκρανική υπηκοότητά του λόγω των διπλών διαβατηρίων του, καθώς η υποβολή υποψηφιοτήτων για διπλή υπηκοότητα απαγορεύεται σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας.

Exit mobile version