Ποιές περιοχές θα βρεθούν στο μάτι της «ψυχρής λίμνης» – Ενεργοποιείται το 112 για την κακοκαιρία

Ποιέςπεριοχές που θα βρεθούν στο μάτι της «ψυχρής λίμνης» - Ενεργοποιείται το 112 για την κακοκαιρία

Ειδική συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό την καθοδήγηση του Υπουργού κ. Βασίλη Κικίλια, με στόχο να αντιμετωπιστούν οι εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες που προβλέπονται στο πρόσφατο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ), το οποίο εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία σήμερα, Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023. Το δελτίο προειδοποιεί για την επερχόμενη χειροτέρευση των καιρικών συνθηκών στη χώρα μας, με αναμενόμενα έντονα φαινόμενα όπως βροχές, καταιγίδες με χαλαζοπτώσεις, έντονες αστάθειες στον αέρα και αισθητή μείωση της θερμοκρασίας.

Κύριος παράγοντας που συμβάλλει στην κατάσταση αυτή είναι η κίνηση προς τα νότια μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής από τα βόρεια Βαλκάνια προς την ελληνική επικράτεια και το Ιόνιο πέλαγος. Η διαταραχή αναμένεται να διακοπεί από τη γενική ατμοσφαιρική ροή, και αυτή η αργή κίνηση χαρακτηρίζεται ως “ψυχρή λίμνη”. Η εν λόγω “ψυχρή λίμνη” θα παραμείνει στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου, επηρεάζοντας έτσι τις καιρικές συνθήκες σε πλήθος περιοχών.

Προβλέπεται ότι τα πλέον έντονα και επιδεινούμενα φαινόμενα θα επηρεάσουν περιοχές όπως η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα, η βόρεια Εύβοια και η Πελοπόννησος.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελος Τουρνάς, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, καθώς και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των αρχών προστασίας και ασφάλειας. Εν προκειμένω, αναδείχθηκε η ανάγκη για ένταση της προσοχής και προετοιμασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν λόγω των επικείμενων καιρικών φαινομένων.

Ο Υπουργός Κικίλιας εκφράζει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να δράσει με εστίαση στην προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους. Έχει γίνει έκκληση προς τον πληθυσμό για εξαιρετική προσοχή και συμμόρφωση με τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών, με το Υπουργείο να ζητά επίσης την αυξημένη αυτοπροστασία των πολιτών. Επιπλέον, το γεγονός ότι η επιδείνωση του καιρού αναμένεται να επηρεάσει πολλές περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα επιβεβαιώνει την ανάγκη για συντονισμένη δράση και προετοιμασία.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την απόφαση για πραγματοποίηση νέας σύσκεψης για σήμερα, Δευτέρα, αμέσως μετά την ενημέρωση από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για την πορεία των φαινομένων.

Exit mobile version