Γεραπετρίτης: Τι θα συζητήσει με τον Φιντάν στην Άγκυρα

Γεραπετρίτης: Τι θα συζητήσει με τον Φιντάν στην Άγκυρα

Το ενημερωμένο χρονοδιάγραμμα των συμφωνηθέντων κατά τη συνάντηση των ηγετών Μητσοτάκη και Ερντογάν στο Βίλνιους, πρόκειται να αναλάβουν να επικαιροποιήσουν οι διπλωματικοί εκπρόσωποι Γεραπετρίτης και Φιντάν. Το επόμενο ενδιαφέρον σημείο επικεντρώνεται στην επικείμενη συνάντηση των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη, στα πλαίσια της διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Αυτή η εξέλιξη αποτυπώνεται έντονα στους διπλωματικούς κύκλους, είτε μέσω αποκαλύψεων, είτε μέσω τοποθετήσεων του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, σε δημόσιες δηλώσεις και συνεντεύξεις.

Από την πλευρά της Τουρκίας, επικρατεί μια αίσθηση επιφυλακτικότητας, με τον Χακάν Φιντάν να μην έχει δηλώσει δημοσίως τι προσδοκά από την προσεχή συνάντηση με τον ελληνικό συνομόλογό του. Αντίθετα, ο Σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, προτείνει προοπτικές για την περαιτέρω εκδήλωση της καλής θέλησης μεταξύ των δύο χωρών.

Ουσιαστική παράμετρος για την Τουρκία, όπως ανέφερε ο Κιλίτς, είναι να επιτευχθεί εξομάλυνση των σχέσεων σε διμερές επίπεδο, αποφεύγοντας την εμπλοκή τρίτων παραγόντων, ειδικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το αίτημα αποτελεί συνεχίζονται προσδοκία της Άγκυρας τα τελευταία χρόνια, με σκοπό τη διεξαγωγή διμερών διαπραγματεύσεων, στις οποίες εκδηλώνονται διαφορές που αφορούν την Ελλάδα και πολλά άλλα ζητήματα που αφορούν την Τουρκία.

Κατά την συνάντηση στο Βίλνιους, όπου έλαβε χώρα η επαφή μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν, διατυπώθηκε ένας χάρτης πορείας για την επίτευξη εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων, όπως ανακοινώθηκε από το iEidiseis, με την προσδιορισμένη διάταξη των τεσσάρων βασικών κατευθυντήριων αξόνων.

Κατά τη συνάντηση Γεραπετρίτη και Φιντάν, αναμένεται να πραγματοποιηθεί επισκόπηση των προόδων που έχουν σημειωθεί, εάν τα υποσχεθέντα έχουν τηρηθεί και πώς λειτούργησε η επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών κατά τη διάρκεια των δύο περασμένων μηνών.

Εξάλλου, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, έχει εκτελέσει ένα σειρά ταξιδιών ως αποτέλεσμα ενός εκτεταμένου προγράμματος, το οποίο περιελάμβανε επισκέψεις σε χώρες μείζονος σημασίας, όπως Ρωσία και Ιράν. Επιπλέον, ετοιμάζει τα ταξίδια του Προέδρου Ερντογάν στο Νέο Δελχί για την σύνοδο των G20, καθώς και στη Νέα Υόρκη, όπου αναμένεται να πραγματοποιηθούν συναντήσεις με παγκόσμιους ηγέτες.

Επομένως, αναμένεται ότι η Τουρκία δεν θα αποδώσει στα ελληνοτουρκικά θέματα την ίδια σημασία με εκείνη που δίνει σε άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την διπλωματική της επικαιρότητα.

Κατά την συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν, αναμένεται να ασχοληθούν με θέματα διπλωματίας περιορισμένου ενδιαφέροντος, όπως η επιτυχημένη υλοποίηση των κοινών οικονομικών πρωτοβουλιών που είχαν ξεκινήσει οι δύο υφυπουργοί εξωτερικών.

Όσον αφορά τα πιο περίπλοκα θέματα που επηρεάζουν τις δύο χώρες, θα προβληθούν προτάσεις, όπως είχε συμφωνηθεί στη σύνοδο του Βίλνιους. Αυτές οι προτάσεις αναμένεται να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω συζητήσεις, με τον στόχο της επίλυσης των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και της διαμόρφωσης ενός περαιτέρω χάρτη πορείας, όπως προβλέφθηκε στο Βίλνιους.

Exit mobile version