ΗΠΑ: Επιβλήθηκε ποινή 22 χρόνια φυλακής στον ηγέτη των Proud Boys για την επίθεση στο Καπιτώλιο

ΗΠΑ: Επιβλήθηκε ποινή 22 χρόνια φυλακής στον ηγέτη των Proud Boys για την επίθεση στο Καπιτώλιο

Την προηγούμενη Τρίτη, ο πρώην ηγέτης της ακροδεξιάς οργάνωσης Proud Boys, Ενρίκε Τάριο, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης διάρκειας 22 ετών. Πρόκειται για την υψηλότερη ποινή που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021, η οποία χαρακτηρίστηκε ως ανεξάλειπτη προσβολή της αμερικανικής δημοκρατίας.

Παράλληλα, την προηγούμενη εβδομάδα, τέσσερα άλλα μέλη των Proud Boys καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης που κυμαίνονται από 10 έως 18 χρόνια. Η υψηλότερη ποινή, 18 χρόνια, επιβλήθηκε στον Στιούαρτ Ρόουντς, ο οποίος ήταν ιδρυτής της ομάδας Oath Keepers.

Την 6η Ιανουαρίου του 2021, περίπου 200 μέλη των Proud Boys επιτέθηκαν στο Καπιτώλιο, την έδρα του Κογκρέσου των ΗΠΑ, προκειμένου να εμποδίσουν την επίσημη επικύρωση της νίκης του Δημοκρατικού υποψηφίου, Τζο Μπάιντεν, επί του απερχόμενου Ρεπουμπλικάνου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο δικαστής Τίμοθι Κέλι σχολίασε αυτό το γεγονός λέγοντας πως “έσπασε η παράδοση της ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας” και δεν θα επέτρεπε να παραμείνει ατιμώρητη αυτή η πράξη.

Παρά τις εκκλήσεις για επιείκεια από την αδελφή, την αρραβωνιαστικιά και τη μητέρα του κατηγορούμενου, ο δικαστής Κέλι επέβαλε την αυστηρή ποινή 22 ετών στον Ενρίκε Τάριο, τον κύριο ηγέτη της συνωμοσίας, καθώς θεώρησε πως αυτός ήταν ο κύριος υπεύθυνος.

Παρά ταύτα, ο δικαστής αναγνώρισε πως οι κατηγορούμενοι δεν είχαν σκοπό να προκαλέσουν θανάτους κατά την επίθεση, μειώνοντας ελαφρώς τις ποινές που είχαν ζητηθεί από την εισαγγελία.

Exit mobile version