Κούβα : Κύκλωμα στρατολογούσε Κουβανούς για τις ανάγκες της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία

Κούβα : Κύκλωμα στρατολογούσε Κουβανούς για τις ανάγκες της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας αποκάλυψε την ύπαρξη κυκλώματος λαθραίας διακίνησης ανθρώπων με σκοπό τη στρατολόγηση Κουβανών από τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πολίτες της Κούβας που διαμένουν στη Ρωσία και μερικοί από τους κατοίκους της Κούβας, είχαν ενταχθεί στις στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετείχαν στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παρά το γεγονός ότι η Κούβα διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία, η χώρα υπογραμμίζει ότι δεν αποτελεί εμπλεκόμενο μέρος στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Μέχρι στιγμής, δεν έχει ληφθεί απάντηση από τη Ρωσία, ενώ το κουβανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν αποκάλυψε την ταυτότητα των υπευθύνων για την επιχείρηση.

Προηγούμενα δημοσιεύματα από μια ρωσική εφημερίδα, τη Ryazan Gazette, είχαν επισημάνει ότι Κουβανοί που κατοικούν στη Ρωσία είχαν ενσωματωθεί στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετείχαν στον πόλεμο στην Ουκρανία, με την υπόσχεση να αποκτήσουν ρωσική υπηκοότητα.

Παρότι δεν είναι σαφές εάν η ανακοίνωση του κουβανικού υπουργείου Εξωτερικών συνδέεται με τα αναφερόμενα στον τύπο της Ryazan, τονίζει την αποφασιστικότητα της Κούβας να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες λαθραίας διακίνησης ανθρώπων με σκοπό τη στρατολόγηση πολιτών της για τη μεταφορά όπλων σε άλλες χώρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες, πρόσθεσε ότι η χώρα χρησιμοποιεί την “δύναμη του νόμου” για να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες στρατολόγησης πολιτών της.

Τόνισε ότι η Κούβα και η Ρωσία διατηρούν στενούς δεσμούς από την εποχή της κουβανικής επανάστασης του 1959 και του ηγέτη Φιντέλ Κάστρο. Πρόσφατα, οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών είχαν διαβουλεύσεις στη Μόσχα, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Κούβα τον Απρίλιο, εντός της περιοδείας του στις λατινοαμερικανικές χώρες συμμάχους της Ρωσίας.

Exit mobile version