Ιαπωνία: Γιατρός αυτοκτόνησε μετά από εξαντλητική εργασία – Έκανε πάνω από 200 ώρες υπερωρίες σε ένα μήνα

Ιαπωνία: Γιατρός αυτοκτόνησε μετά από εξαντλητική εργασία – Έκανε πάνω από 200 ώρες υπερωρίες σε ένα μήνα

Το φαινόμενο της εξουθένωσης (burn out) στην ιατρική κοινότητα δεν είναι περιορισμένο μόνο στην Ελλάδα. Ένα ανησυχητικό παράδειγμα προέρχεται από την Ιαπωνία, όπου ένας γιατρός αυτοκτόνησε τον περασμένο Μάιο. Σύμφωνα με το δίκτυο NHK, ο γιατρός Τακασίμα Σίνγκο εργαζόταν ως μόνιμος στο Konan Medical Center στην Κόμπε και, προτού αυτοκτονήσει, είχε εργαστεί περισσότερες από 207 ώρες υπερωρίες τον προηγούμενο μήνα, ενώ είχε εργαστεί και χωρίς άδεια για 100 ημέρες.

Παρότι το Konan Medical Center αρνήθηκε τις κατηγορίες για υπερεργασία, το κυβερνητικό όργανο επιθεώρησης εργασίας στην Ιαπωνία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του σχετίζεται με τις υπερβολικές ώρες εργασίας και τις τεράστιες πιέσεις που ασκούνται στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει ένα φαινόμενο γνωστό ως “karoshi” ή “θάνατος από υπερβολική εργασία,” και έχει εγκρίνει νομοθεσία για την πρόληψη αυτού του φαινομένου. Οι εργαζόμενοι στην Ιαπωνία συχνά αναφέρουν υψηλές ποσότητες ωρών εργασίας και υπερβολική πίεση από τους προϊστάμενους τους.

Στη συνέντευξη Τύπου, η μητέρα του αυτοκτόνου γιατρού εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι ο γιος της ένιωθε απομονωμένος, υπερβολικά πιεσμένος και χωρίς καμία βοήθεια κατά τη διάρκεια της εργασίας του, και πρόσθεσε ότι ελπίζει να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας για τους γιατρούς, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Οι εκπρόσωποι του Konan Medical Center αρνήθηκαν τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι επειδή οι γιατροί συχνά διαθέτουν αυτονομία στο ωράριό τους, υπάρχει μεγάλη δυσχέρεια την ακριβή καταγραφή των ωρών εργασίας.

Exit mobile version