Ποιο είναι το σωστό; Με ταχύτητα ή «νεκρά» στην κατηφόρα;

Ποιο είναι το σωστό; Με ταχύτητα ή «νεκρά» στην κατηφόρα;

Καθημερινά, οι οδηγοί αναζητούν τρόπους για να εξοικονομήσουν καύσιμο κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών τους με το αυτοκίνητο, ιδίως μετά την αύξηση των τιμών των καυσίμων.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι οδηγοί πιστεύουν ότι το να βάζουν το αυτοκίνητο σε “νεκρά” στις κατηφόρες είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την εξοικονόμηση καυσίμου, καθώς δεν υπάρχει καμία κίνηση στο κιβώτιο ταχυτήτων. Αυτή, ωστόσο, η πρακτική θεωρείται λανθασμένη.

Σε παλαιότερες δεκαετίες, αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει για την εξοικονόμηση καυσίμου, αλλά σε σύγχρονα αυτοκίνητα που διαθέτουν προηγμένα συστήματα ψεκασμού, αυτή η πρακτική δεν είναι αποτελεσματική. Αντίθετα, μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση καυσίμου. Στα σύγχρονα αυτοκίνητα, η χρήση του κιβωτίου ταχυτήτων είναι πιο αποδοτική σε κατηφόρες και προσφέρει καλύτερη ανταπόκριση του αυτοκινήτου.

Επιπλέον, όταν έχουμε μέσα ταχύτητα σε μια κατηφόρα, επιτρέπουμε στο σύστημα φρεναρίσματος του αυτοκινήτου να λειτουργεί αποτελεσματικότερα. Αυτό βοηθά στη διατήρηση της σταθερής ταχύτητας και την εξοικονόμηση καυσίμου. Επιπλέον, είμαστε πιο έτοιμοι να αντιδράσουμε σε απρόοπτες καταστάσεις σε μια κατηφόρα, όπου μπορεί να χρειαστεί να επιταχύνουμε γρήγορα για λόγους ασφαλείας.

Τέλος, σε αυτοκίνητα με αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων, δεν πρέπει να βάζουμε νεκρά στην κατηφόρα, μιας και η εν κινήσει επαναφορά του σασμάν στο “D” μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα μηχανικά μέρη της μετάδοσης.

Exit mobile version