Τα μέτρα της κυβέρνησης για τους πληγέντες στη Θεσσαλία

Τα μέτρα της κυβέρνησης για τους πληγέντες στη Θεσσαλία

Μέτρα ενίσχυσης για τους πληγέντες από το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία ανακοίνωσαν την Κυριακή υπουργοί έπειτα από τη σύσκεψη που διεξήχθη στη Λάρισα υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των υπουργών και του πρωθυπουργού, ο στόχος είναι να παρασχεθεί άμεση βοήθεια στους πληγέντες χωρίς υπερβολική γραφειοκρατία. Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα ενεργοποιηθεί ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εφαρμογή των πρώτων μέτρων ενίσχυσης.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν ενίσχυση για την ανασυγκρότηση των κατοικιών που υπέστησαν ζημιές, αλλά και για τις γεωργικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την καταστροφή μηχανημάτων και εφοδίων, καθώς επίσης και για τις αποζημιώσεις για τον θάνατο ζώων. Επιπλέον, προβλέπεται χορήγηση αναστολών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης σε ορίζοντα εξαμήνου, τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ συμπεριλαμβανομένων και των αγροτεμαχίων, καθώς και αναστολή συμβάσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες με αντίστοιχη επιδότηση 534 ευρώ για τους εργαζόμενους που επηρεάζονται.

Επίσης, θα ενισχυθούν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν. Η συνολική χρηματοδότηση ανέρχεται στα 45 εκατομμύρια ευρώ.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, θα προστεθεί παράταση στην καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του Στεγαστικού Επιδόματος.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία για το μέλλον των αγροτών και κτηνοτρόφων, επισημαίνοντας ότι η καύση και η ταφή των νεκρών ζώων έχει ήδη ξεκινήσει. Επιπλέον, υπάρχουν μέτρα για να διασφαλιστεί η αποζημίωση των κτηνοτρόφων.

Τέλος, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, επισήμανε ότι έχουν ληφθεί μέτρα για τον έλεγχο του νερού, τις οδηγίες σχετικά με τα λιμνάζοντα ύδατα και την επιδημιολογική επιτήρηση για νοσήματα που μπορεί να προκύψουν από την κακοκαιρία. Επιπλέον, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη, αναφέρθηκε στη φιλοξενία οικογενειών με ανάπηρα άτομα στον Βόλο και στην παράταση της καταβολής προνοιακών επιδομάτων.

Exit mobile version