Ανασχηματισμός στην Ιαπωνία: Η πρώτη γυναίκα ΥΠΕΞ μετά από 19 χρόνια

Ανασχηματισμός στην Ιαπωνία: Η πρώτη γυναίκα ΥΠΕΞ μετά από 19 χρόνια

Χθες, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός πραγματοποίησε μια σημαντική αναδιάρθρωση της κυβέρνησης, με βασικές αλλαγές στα υπουργεία των Εξωτερικών και της Άμυνας. Ταυτόχρονα, ενισχύθηκε σημαντικά η παρουσία των γυναικών στην κυβέρνηση.

Ο 66χρονος Κισίντα, που ανέλαβε το αξίωμα του πρωθυπουργού το 2021, βρέθηκε αντιμέτωπος με μείωση της δημοτικότητάς του, γεγονός που υπονομεύει τη θέση του ως προεδρου του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP), ενόψει των εσωτερικών εκλογών του κόμματος το επόμενο έτος.

Ο Κισίντα αντικατέστησε τον υπουργό Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι με την Γιόκο Καμικάβα, μια 70χρονη γυναίκα, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης από το 2014 έως το 2021. Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά από 19 χρόνια που μία γυναίκα αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών στην Ιαπωνία.

Συνολικά, πέντε γυναίκες θα συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση, αυξάνοντας τον αριθμό τους από δύο προηγουμένως, σε μια κυβέρνηση που αποτελείται από 19 υπουργούς. Αυτό αποτελεί ρεκόρ για τον αριθμό των γυναικών υπουργών και συνέβη παλαιότερα μόνο δύο φορές, το 2001 και το 2014.

Επιπλέον, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από τα 13 νέα μέλη της κυβέρνησης, 11 αναλαμβάνουν το υπουργείο για πρώτη φορά.

Ο υπουργός Άμυνας, Γιασουκάζου Χαμάντα, αντικαταστάθηκε από τον 54χρονο Μινόρου Κιχάρα, ενώ το υπουργείο Οικονομίας, Βιομηχανίας και Εμπορίου αναλαμβάνει ο Τάρο Κόνο, πρώην αντίπαλος του Κισίντα για την προεδρία του LDP. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Σουνίτσι Σουζούκι παραμένει στη θέση του.

Αυτές οι αλλαγές λαμβάνουν χώρα καθώς η Ιαπωνία, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, αντιμετωπίζει αυξημένη ένταση στην περιοχή της Ασίας, κυρίως με την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα, και προετοιμάζεται να αυξήσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό τα επόμενα χρόνια (2023-2027).

Exit mobile version