Ρώσος πιλότος εκτόξευσε πυραύλους εναντίον Βρετανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα

Ρώσος πιλότος εκτόξευσε πυραύλους εναντίον Βρετανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα

Ένα επικίνδυνο περιστατικό αναφέρεται πως συνέβη πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, όταν ένας Ρώσος πιλότος εκτόξευσε δύο πυραύλους κατά ενός βρετανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους.

Το συμβάν αυτό σημειώθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του 2022, αλλά λεπτομέρειες από πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας έγιναν γνωστές πρόσφατα.

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, ο Ρώσος πιλότος “κλείδωσε” το βρετανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και εκτόξευσε δύο πυραύλους, οι οποίοι όμως δεν επέτυχαν τον στόχο τους. Ο πιλότος είχε παρερμηνεύσει λανθασμένα τις εντολές, ως εντολές για κατάρριψη. Αντίθετα, η επίσημη εκδοχή της Ρωσίας ήταν ότι υπήρξε βλάβη στον εξοπλισμό, αλλά αυτό δεν ισχύει.

Μάρτυρες αναφέρουν πως ο δεύτερος πιλότος του ρωσικού Su-27 συνειδητοποίησε τη σωστή εντολή και έβρισε στον συνάδελφό του μέσω του κυκλώματος επικοινωνίας όταν εκτόξευσε τον πρώτο πύραυλο αέρος-αέρος, ο οποίος αστόχησε. Ωστόσο, αυτό δεν τον απέτρεψε από το να ενεργοποιήσει και τον δεύτερο πύραυλο.

Επίσης, αναφέρεται πως έκτοτε τα βρετανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη που πετούν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα συνοδεύονται πλέον από μαχητικά Typhoon.

Ένας Αμερικανός αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, σχολιάζοντας το συμβάν, τόνισε ότι αυτό το επεισόδιο είχε πολύ μεγαλύτερη σημασία από ό,τι αρχικά ανακοινώθηκε, καθώς θα μπορούσε να θεωρηθεί πράξη πολέμου και να εξελιχθεί άμεσα σε σύρραξη.

Exit mobile version