Χάπι της πίεσης: Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να το πάρετε

Χάπι της πίεσης: Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να το πάρετε

Μια πρόσφατη έρευνα ανέδειξε ότι η ώρα κατά την οποία παίρνουμε τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση φαίνεται να μην έχει ιδιαίτερη σημασία για την αποτελεσματικότητά τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης που περιλάμβανε πάνω από 21.000 ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση και διήρκησε πάνω από πέντε χρόνια, η ώρα χορήγησης των φαρμάκων, είτε το πρωί είτε το βράδυ, δεν επηρέασε την προστασία από καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και αγγειακό θάνατο.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές ανέθεσαν τυχαία σε ασθενείς, άνδρες και γυναίκες, την λήψη των φαρμάκων τους για την αρτηριακή πίεση είτε το πρωί είτε το βράδυ. Στη συνέχεια, παρακολούθησαν τα αποτελέσματα, ψάχνοντας για περιπτώσεις νοσηλείας λόγω καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Κατά τη διάρκεια πενταετούς παρακολούθησης, το ποσοστό των ασθενών που νοσηλεύτηκαν λόγω καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή αγγειακού θανάτου διαφέρει ελάχιστα μεταξύ αυτών που πήραν τα φάρμακα το βράδυ (3,4%) και εκείνων που τα πήραν το πρωί (3,7%).

Τα αποτελέσματα αυτά παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Βαρκελώνη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έρευνα εξακολουθεί να θεωρείται προκαταρκτική, μέχρις ότου αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες και δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό.

Ο ερευνητής Thomas MacDonald, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Dundee στη Σκωτία, σχολίασε: “Αυτή η μελέτη ήταν μία από τις μεγαλύτερες στον τομέα των καρδιοαγγειακών νοσημάτων και παρέχει μια οριστική απάντηση στο ερώτημα εάν οι ασθενείς με υπέρταση πρέπει να λαμβάνουν τα φάρμακά τους το πρωί ή το βράδυ. Το συμπέρασμα είναι ότι μπορούν να τα λαμβάνουν την ώρα που τους βολεύει περισσότερο και ελαχιστοποιεί τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες”.

Exit mobile version