Βουλή: Κατατέθηκε ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 600 εκατ. ευρώ

Βουλή: Κατατέθηκε ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 600 εκατ. ευρώ

Με τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που κατατέθηκε προχθές, προβλέπεται Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτό το ποσό, 450 εκατομμύρια ευρώ αποτελούν μέρος του Εθνικού Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων, ενώ τα υπόλοιπα 150 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για τον τακτικό προϋπολογισμό, με σκοπό να καλυφθούν οι πρώτες αποζημιώσεις, η κρατική υποστήριξη και οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές. Την είδηση ανακοίνωσε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ο υφυπουργός, Θάνος Πετραλιάς, δήλωσε στη Βουλή ότι “το συνολικό κόστος των αποζημιώσεων αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερο από το 1 δισεκατομμύριο ευρώ και θα επηρεάσει τις επόμενες χρονιές, καθώς θα αποκαθίστανται τα κτίρια που υπέστησαν ζημιά και θα λαμβάνονται αποζημιώσεις μέσω της κρατικής υποστήριξης. Αυτά τα χρήματα είναι επιπρόσθετα προς αυτά που απαιτούνται για την αποκατάσταση υποδομών που χρηματοδοτούνται κυρίως από συγχρηματοδοτούμενα έργα, όπως τα ευρωπαϊκά κονδύλια και το Ταμείο Ανάκαμψης”.

Ο κ. Πετραλιάς αναφέρθηκε επίσης σε διάφορα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, όπως η υποστήριξη μέσω της ιστοσελίδας arogi.gov.gr για πρώτες ανάγκες, ζημιές σε κτίρια και απλές επισκευαστικές εργασίες έως 6.600 ευρώ, αρωγή στεγαστικής συνδρομής για κτίρια με ζημιές έως 10.000 ευρώ, ενίσχυση ενοικίου ή συγκατοίκησης από 300 έως 500 ευρώ το μήνα, καθώς και αναστολή συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους των πληγεισών επιχειρήσεων. Επιπλέον, περιλαμβάνονται αποζημιώσεις για πληγείσες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, καλύπτοντας εκτιμηθείσες ζημιές σε στοιχεία ενεργητικού, όπως μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες και εμπορεύματα, καθώς και αποζημιώσεις για την τρέχουσα παραγωγή μέσω του ΕΛΓΑ”.

Σημειώνεται ότι έως τώρα έχουν υποβληθεί 22.589 οριστικές αιτήσεις για κρατική υποστήριξη, ενώ υπάρχουν 4.840 εκκρεμείς αιτήσεις. Ο κ. Πετραλιάς υπογράμμισε ότι “οι αποζημιώσεις προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, κάτι που απαιτεί την άμεση ενίσχυση των σχετικών πιστώσεων”.

Exit mobile version