Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο

Στις 22 Σεπτεμβρίου, απεβίωσε σε ηλικία 98 ετών ο πρώην πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο αναδείχθηκε πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας στις 10 Μαΐου 2006. Μετά το πέρας της πρώτης θητείας του το 2013, λόγω έλλειψης συμφωνίας στο κοινοβούλιο για την εκλογή ενός νέου προεδρικού προσώπου, δέχθηκε να επανεκλεγεί για μια περιορισμένη θητεία. Υπηρέτησε ως πρόεδρος μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2015, οπότε και τον διαδέχθηκε ο Σέρτζιο Ματαρέλα.

Κατά τη θητεία του ως πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο αντιμετώπισε κρίσιμες στιγμές της ιταλικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της παραίτησης του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι και της ανάληψης της θέσης από τον οικονομολόγο Μάριο Μόντι τον Νοέμβριο του 2011.

Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο γεννήθηκε στη Νάπολη στις 29 Ιουνίου 1925 και ήταν γνωστός για την αντιφασιστική του δράση από το 1942. Εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 1953 και υπηρέτησε στην ιταλική βουλή μέχρι το 1996, εκτός από μία νομοθετική περίοδο. Κατά τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας, ο Ναπολιτάνο ήταν γνωστός για τη μετριοπαθή του στάση και την πίστη του στον διάλογο με διάφορες πολιτικές δυνάμεις. Παραιτήθηκε από την προεδρία της βουλής το 1992, ενώ το 2005 διορίστηκε από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρλο Ατζέλιο Τσάμπι ως ισόβιος γερουσιαστής.

Exit mobile version