Νίγηρας: Ο Μακρόν αποσύρει τα γαλλικά στρατεύματα

Νίγηρας: Ο Μακρόν αποσύρει τα γαλλικά στρατεύματα

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της στρατιωτικής συνεργασίας της Γαλλίας με το Νίγηρα, καθώς και την απόσυρση περίπου 1.500 Γάλλων στρατιωτών που είχαν συμμετάσχει σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Σαχέλ. Σύμφωνα με τον Μακρόν, αυτή η απόφαση θα υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους και αντιπροσωπεύει μια σημαντική εξέλιξη στις γαλλικές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στο Σαχέλ, καθώς και στην επιρροή της Γαλλίας στην περιοχή.

Ο Μακρόν επισήμανε ότι η Γαλλία, που υπήρξε πρώην αποικιακή δύναμη στο Νίγηρα, δεν θα υποκύψει στην απειλή των πραξικοπηματιών. Αρνήθηκε να αναγνωρίσει τους πραξικοπηματίες ως νόμιμη αρχή της χώρας και δήλωσε ότι εξακολουθεί να θεωρεί τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ ως τον νόμιμο ηγέτη του Νίγηρα και τον οποίο έχει ενημερώσει ήδη για την απόφασή του.

Επιπλέον, δήλωσε ότι θα διαπραγματευθεί με τους πραξικοπηματίες, επιδιώκοντας την ομαλή εξέλιξη των γεγονότων, ενώ ανακοίνωσε ότι ο πρεσβευτής της Γαλλίας θα εγκαταλείψει επίσης το Νίγηρα και θα επιστρέψει στο Παρίσι.

Exit mobile version