Ακίνητα: Ελέγχονται από την Εφορία 40.000 μεταβιβάσεις

Ακίνητα: Ελέγχονται από την Εφορία 40.000 μεταβιβάσεις

Οι φοροελεγκτικές αρχές αποδίδουν μεγάλη σημασία σε μεταβιβάσεις ακινήτων που έχουν πραγματοποιηθεί με μετρητά τα τελευταία 2,5 χρόνια. Συνολικά, υπάρχουν πάνω από 40.000 τέτοιες μεταβιβάσεις, που περιλαμβάνουν κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια και καταστήματα, με συνολικό ύψος πάνω από 462 εκατομμύρια ευρώ.

Αναμένεται ότι η ΑΑΔΕ θα διενεργήσει ελέγχους και διασταυρώσεις σε αυτές τις μεταβιβάσεις ακινήτων που θεωρούνται υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή και λαθρεμπορία.

Οι έλεγχοι αυτοί θα επεκταθούν όχι μόνο στους αγοραστές αλλά και στους πωλητές των ακινήτων. Στην περίπτωση που υπάρχουν υποψίες για παράνομη προέλευση των μετρητών που χρησιμοποιήθηκαν για τις συναλλαγές, μπορεί να πραγματοποιηθεί έρευνα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ενδιαφερομένων.

Κατά προτεραιότητα θα ελεγχθούν όσοι πραγματοποίησαν μεταβιβάσεις ακινήτων υψηλής αξίας. Οι φοροελεγκτικές αρχές θα εξετάσουν την προέλευση των χρημάτων τους λεπτομερώς, καθώς και τις δηλώσεις τους για εισοδήματα από διάφορες πηγές, όπως μισθοί, επιχειρηματικές δραστηριότητες, ενοίκια, πωλήσεις ακινήτων και περιουσιακά στοιχεία, γονικές παροχές και δωρεές, καθώς και κληρονομιές.

Οι φορολογούμενοι που δεν θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων που χρησιμοποίησαν για τις αγοραπωλησίες τους, θα αντιμετωπίσουν φόρο ύψους 33% λόγω αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας. Επιπλέον, η υπόθεσή τους μπορεί να οδηγηθεί για περαιτέρω έρευνα σχετικά με το ξέπλυμα “μαύρου” χρήματος.

Exit mobile version