Ιταλία: Πέθανε ο πρώην αρχηγός της ιταλικής μαφίας Μ.Μ. Ντενάρο

Ιταλία: Πέθανε ο πρώην αρχηγός της ιταλικής μαφίας Μ.Μ. Ντενάρο

Ο πρώην αρχηγός του εγκληματικού συνδέσμου Κόζα Νόστρα, Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, πέθανε πρόσφατα στις φυλακές της πόλης Λ’ Ακουΐλα. Ήταν 62 ετών και είχε συλληφθεί τον περασμένο Ιανουάριο στο Παλέρμο της Σικελίας, μετά από 30 χρόνια φυγοδικίας. Ο Μεσίνα Ντενάρο έπασχε από καρκίνο του παχέος εντέρου σε προχωρημένο στάδιο.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των εισαγγελέων να τον πείσουν να συνεργαστεί με τη δικαιοσύνη, ο ίδιος είχε αρνηθεί επανειλημμένα να αποκαλύψει τα μυστικά του. Κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του, η ιταλική μαφία κατέχει τεράστια χρηματοοικονομική εξουσία και είχε διατάξει ακόμη και τη δολοφονία παιδιών για να τιμωρήσει μαφιόζους που είχαν αποφασίσει να συνεργαστούν με τη δικαιοσύνη.

Για περίπου τρεις δεκαετίες, ο Μεσίνα Ντενάρο, αρχικά μαζί με τον Μπερνάρντο Προβεντσάνο, είχε απόλυτο έλεγχο του εμπορίου ναρκωτικών για λογαριασμό της Κόζα Νόστρα, σε συνεργασία με μαφιόζους από τη Λατινική Αμερική και τη Ντράνγκετα, τη μαφία της Καλαβρίας. Επιπλέον, ήταν ο εντολέας στις δολοφονίες δύο δικαστών, του Τζοβάνι Φαλκόνε και του Πάολο Μπορσελίνο, που αποτέλεσαν σύμβολα του αγώνα κατά της μαφίας και εκτελέστηκαν στη Σικελία το 1992.

Exit mobile version