Καναδάς: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Βουλής που εγκωμίασε τον Ουκρανό βετεράνο των Ναζί

Καναδάς: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Βουλής που εγκωμίασε τον Ουκρανό βετεράνο των Ναζί

Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων του Καναδά, Άντονι Ρότα, ανακοίνωσε την υποβολή της παραίτησής του, μετά από τον θόρυβο που προκλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν είχε εκφράσει τον θαυμασμό του για έναν 98χρονο Ουκρανό βετεράνο μονάδας των Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Άντονι Ρότα είχε ήδη ζητήσει συγγνώμη για το συμβάν, παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας, Τζάστιν Τριντό, αλλά είχε αρνηθεί να παραιτηθεί.

Ωστόσο, η πίεση για την παραίτησή του αυξανόταν, με την υπουργό Εξωτερικών, Μελανί Ζολί, να ζητά ανοικτά την αποχώρησή του.

Την Τρίτη, σύμφωνα με το BBC, ο Ρότα, μετά από συνάντηση με στελέχη του κόμματός του, ανακοίνωσε ότι πρέπει να παραιτηθεί και εξέφρασε τη βαθιά λύπη του για το συμβάν.

Κατά την επίσκεψη του Ουκρανού πρέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Οτάβα την προηγούμενη Παρασκευή, ο πρόεδρος της Βουλής, Άντονι Ρότα, είχε προκαλέσει αντιδράσεις καλώντας τους βουλευτές να χειροκροτήσουν έναν 98χρονο Ουκρανό βετεράνο, τον Γιαροσλάβ Χούνκα. Ωστόσο, σύμφωνα με εβραϊκές οργανώσεις, ο Χούνκα είχε υπηρετήσει στη 14η Μεραρχία Εθελοντών των Waffen SS, γεγονός που προκάλεσε έντονη αντίδραση.

Το γεγονός αυτό, που χαρακτηρίστηκε εξοργιστικό από τη Ρωσία, προκάλεσε κρίση και αναταραχή στην καναδική κυβέρνηση των Φιλελευθέρων. Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό χαρακτήρισε το συμβάν «απαράδεκτο και στενάχωρο».

Exit mobile version