Αργεντινή: Χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν στο Μπουένος Άϊρες για να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην άμβλωση

Αργεντινή: Χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν στο Μπουένος Άϊρες για να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην άμβλωση

Χιλιάδες γυναίκες συγκεντρώθηκαν προχθές στο Μπουένος Άιρες για να υπερασπιστούν το δικαίωμα της άμβλωσης, το οποίο νομιμοποιήθηκε στην Αργεντινή πριν από τρία χρόνια. Παρά την υπάρχουσα όμως νομοθεσία, ανησυχούν για το μέλλον του δικαιώματός τους σε περίπτωση που ο ακροδεξιός Χαβιέρ Μιλέι νικήσει στις προεδρικές εκλογές τον Οκτώβριο.

Το κέντρο της πρωτεύουσας γέμισε με πολίτες που συμμετείχαν στη διαδήλωση, η οποία έγινε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για το δικαίωμα στην άμβλωση. Μία από τις συμμετέχουσες, η 47χρονη ψυχολόγος Μάρθα Γκασάνο, δήλωσε: “Συγκεντρωθήκαμε για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των γυναικών, επειδή ανησυχούμε για τυχόν περαιτέρω περιορισμούς ανάλογα με τα αποτελέσματα των εκλογών.”

Ο 52χρονος Χαβιέρ Μιλέι, που έχει εκφράσει αντίθεση στην άμβλωση, έχει αποκτήσει δημοφιλία και προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές τον Οκτώβριο. Αναμένεται να αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο τον κεντροαριστερό υποψήφιο Σέρχιο Μάσα, πρώην υπουργό Οικονομίας της Αργεντινής.

Ο Μιλέι, που συχνά συγκρίνεται με τον Ντόναλντ Τραμπ, έχει δηλώσει ότι η άμβλωση είναι “δολοφονία” και ότι η γυναίκα έχει δικαιώματα όσον αφορά το σώμα της, αλλά το παιδί δεν είναι το σώμα της. Έχει προαναγγείλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος εάν εκλεγεί πρόεδρος, προκειμένου να αποφασίσουν οι πολίτες για το ζήτημα.

Τον Ιανουάριο του 2021, η Αργεντινή επέκτεινε τη νομιμοποίηση της άμβλωσης μέχρι την 14η εβδομάδα της κύησης. Πριν από αυτό, επιτρεπόταν μόνο σε περιπτώσεις βιασμού ή κινδύνου για τη ζωή της μητέρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 15 χώρες παγκοσμίως εξακολουθούν να απαγορεύουν τις εκούσιες διακοπές της κύησης, κυρίως στην Αφρική.

Στη Λατινική Αμερική, οι πρώτες χώρες που νομιμοποίησαν τις αμβλώσεις ήταν η Κούβα και η Ουρουγουάη, ενώ ακολούθησαν η Κολομβία και το Μεξικό.

Exit mobile version