Βέλγιο: Ντοκιμαντέρ με μαρτυρίες θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς

Βέλγιο: Ντοκιμαντέρ με μαρτυρίες θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς

Έντονη αντίδραση προκαλεί στο Βέλγιο το ντοκιμαντέρ που παρουσίασε η φλαμανδική δημόσια τηλεόραση VRT, περιλαμβάνοντας μαρτυρίες θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς και ανθρώπους της εκκλησίας.

Στο ντοκιμαντέρ αποκαλύπτονται περιγραφές από θύματα κακοποίησης, καθώς και οι ευθύνες ορισμένων ανώτερων αξιωματούχων στο Βέλγιο, μεταξύ των οποίων και ο πρώην επίσκοπος της Μπριζ, Ρότζερ Βαν Γκελουέ. Το 2010, ο Ρότζερ Βαν Γκελουέ παραδέχθηκε ότι κακοποίησε σεξουαλικά τον ανιψιό του, Μαρκ.

Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται επίσης μια συνομιλία μεταξύ του Ρότζερ Βαν Γκελουέ και του καρδιναλίου Γκόντφριντ Ντάνελς. “Συγγνώμη, ακούω ότι ζητείς συγχώρεση”, λέει ο Καρδινάλιος Γκόντφριντ Ντάνελς στον Ρότζερ Βαν Γκελουέ, με τον τελευταίο να απαντά: “Σας ζητώ συγγνώμη, αν μπορείτε να με συγχωρέσετε.” Ο Καρδινάλιος Γκόντφριντ Ντάνελς λέει “βλέπω ότι και εσύ υποφέρεις από το γεγονός αυτό, όχι μόνο το θύμα, ο Μαρκ”. Το θύμα τότε ρωτά: “Γιατί λυπάσαι αυτόν και όχι εμένα;”

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρότζερ Βαν Γκελουέ δεν τιμωρήθηκε ποτέ από το Βατικανό και διατηρεί ακόμα τον τίτλο του ιερέα και επισκόπου. Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, η διάσκεψη των επισκόπων του Βελγίου του ζήτησε να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του.

Οι περισσότεροι πολιτικοί φορείς στο Βέλγιο ζητούν επίσης τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να διερευνήσει τα γεγονότα. Σήμερα, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο και ο υπουργός Δικαιοσύνης Βίνσεντ Βαν Κουικενμπόρν θα συναντηθούν με εκπροσώπους θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης που διαπράττουν ιερείς, καθώς και με τον επίσκοπο Αμβέρσας Γιόχαν Μπόνι.

Exit mobile version