Εκλογές στη Σλοβακία: Νικητής ο πρώην πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο

Εκλογές στη Σλοβακία: Νικητής ο πρώην πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο

Το κόμμα Smer-SD (Κατεύθυνση-Σλοβακική Σοσιαλδημοκρατία), του τρεις φορές πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο, κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στη Σλοβακία, με ποσοστό ψήφων που ανέρχεται στο 23,42%, όπως ανακοινώθηκε μετά την καταμέτρηση του 98,13% των ψήφων.

Το Smer-SD κατέλαβε την πρώτη θέση, αφήνοντας πίσω το κεντρώο-φιλελεύθερο κόμμα Προοδευτική Σλοβακία (ΠΣ) με ποσοστό 16,75%, ανατρέποντας τις προβλέψεις από τα exit polls που δόθηκαν λίγο μετά το κλείσιμο των κάλπης.

Οι πρόσφατες εκλογές στη Σλοβακία, μια χώρα με 5,4 εκατομμύρια κατοίκους και μέλος της ΕΕ και του NATO, έχουν ιδιαίτερη σημασία για το μέλλον της χώρας και την προσανατολισμό της προς τη Δύση ή τη Ρωσία.

Το κόμμα του Φίκο δήλωσε πως σχεδιάζει να διακόψει την στρατιωτική στήριξη προς τη γειτονική Ουκρανία στο πλαίσιο της σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Το κεντρώο-φιλελεύθερο κόμμα Προοδευτική Σλοβακία, του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μιχάλ Σιμέτσα, ενδέχεται να αυξήσει το ποσοστό του, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, όπου η καταμέτρηση των ψήφων είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα σήμερα το πρωί.

Exit mobile version